"Топлофикация Бургас" инвестира в устойчиво бъдеще

Предприятието работи за опазването на околната среда и модернизацията на топлопреносната мрежа

"Топлофикация Бургас" инвестира в устойчиво бъдеще | StandartNews.com

"Топлофикация Бургас" има дългосрочна амбициозна програма за инвестиции в подобряване на топлопреносната мрежа в града и осигуряването на чисто и екологично отопление за клиентите. "През летните месеци успяхме да изпълним нашия ремонтен план. Извършихме профилактика на основни съоръжения, осъществяващи преноса на топлинна енергия към крайните потребители на територията на Бургас. Основната цел на тези мероприятия са подготовка на мощностите ни за работа през зимните месеци и гарантиране сигурно отопление и гореща вода .", заяви инж. Христин Илиев, директор на предприятието. По думите му топлопроводите в Бургас са стари, така че е необходимо периодично да бъдат проверявани участъците, при които се наблюдава повишена аварийност.

"Устойчивото развитие на „Топлофикация Бургас” и извършването на подобрения по топлопреносната мрежа ще дадат възможност за успешен отоплителен сезон.", подчерта инж. Илиев. По думите на директора на предприятието инвестициите им са насочени към обновяване на мощностите. Всяка година рехабилитираме амортизираните трасета и целим да разширим нашата топлопреносна мрежа чрез присъединяване на нови клиенти.

Сред големите и стратегически проекти за "Топлофикация Бургас", инж. Илиев открои добавянето на биогорива за производството на енергия. "При оползотворяване на биомасата няма вредно въздействие върху околната среда. Тя е сред най-екологичните горива, които могат да се използват при производството на енергия. Това дава и възможност цената на топлоенергията да се запазва по-достъпна за потребителите, предвид рекордно високата стойност на газа в последните месеци. Всички се надяваме цената на синьото гориво да тръгне на долу, но използването на биомаса действително е важно не сама за нас, но и за клиентите ни ,тъй като води до по -приемливи разходи за отопление. ",заяви инж. Илиев. Той разказа, че на територията на централата работят едни от най-модерните очистващи инсталации . "Благодарение на тях се улавят фините прахови частици от производствената дейност. По този начин не се замърсява въздухът в Бургас", добави инж. Илиев.

"Чрез природния газ и биогоривата, ние произвеждаме чиста енергия за нашия град. Решенията, които вземаме, са изцяло в съответствие с политиката на Европа за намаляване на въглеродните емисии. Продължаваме мисията си да доставяме надеждно отопление за клиентите ни. В момента усилията ни са фокусирани върху три приоритета. Първият е ефективно управление на ресурсите с най-модерните и иновативни технологии в страната. Вторият е поддържане в добро състояние на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е производство на чиста и зелена енергия от природен газ и биомаса. След задълбочени анализи, достигнахме до извода, че това е правилната посока, в която трябва да се развиваме.", посочи инж. Илиев.

Директорът на "Топлофикация Бургас" заяви, че благодарение на всички тези усилия и инвестиции се намалява въглеродният отпечатък. "Нашите наблюдения са, че големите предприятия имат нужда от оптимизация на ресурсите и технологиите, с които да ги управляват. Вярваме, че можем да мултиплицираме добрите практики в нашата дейност.", заяви инж. Илиев.

Инж. Христин Илиев сподели, че са останали надежден партньор дори и по време на пандемията. "Благодарение на нашата бърза адаптивност, гъвкавост и организация успяхме да запазим пълния производствен капацитет и да се справим с това нелеко положение. В условията на COVID 19, разработихме и приложихме дигитални решения, които са изцяло в полза на клиентите. Подобрихме услугите си и ги направихме още по-ефектни. Ако трябва да бъда искрен, най-трудните за нас периоди, бяха локдауните. През тези седмици всичко в държавата беше блокирано, но отново с екипна работа и сформирания при нас кризисен щаб успяхме да се справим. Позволете ми отново да изкажа огромната си признателност към всички служители на "Топлофикация Бургас", които съвестно продължават да изпълняват професионално ангажиментите си.", посочи директорът на топлофикационното предприятие в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай