Токът полудя. Бизнесът: Компенсирайте ни с част от печалбите на АЕЦ

"Козлодуй" произвежда електроенергия за 55 лева, а я продава над 10 пъти по-скъпо, казва Васил Велев

Токът полудя. Бизнесът: Компенсирайте ни с част от печалбите на АЕЦ | StandartNews.com

Работодателите искат да отпадне таванът на компенсациите

Режимът за изграждане на ВЕИ да стане уведомителен

Цената на тока на енергийната борса счупи всички досегашни рекорди. На 8 март /вторник/ в сегмента "Ден напред" средните нива за деня удариха 839,61 лв., като в отделни часове се вдигнаха над 1170 лева. На 9 март мегаватчасът бе 708 лв. с пик до 937,44 лева. 

"За първите 9 дни на март средната цена на "Ден напред" е 614,13 лв.  Няма изгледи да върви надолу, защото в региона са още по-високи цените", каза пред "Стандарт" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. Той посочи, че досега най-високата средна месечна цена е била през декември - 429,91 лв. Но вече е с 50% нагоре.

Биография на Васил Велев – Асоциация на индустриалния капитал в България  (АИКБ)

Това заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените и масово обедняване на хората.Но освен бизнеса, засегнати от високите цени са училища, болници, общини, театри, музеи и т.н., които също купуват ток на свободния пазар. 

Ha фoнa нa тази cитyaция, дeйcтвaщитe мepĸи oт cтpaнa нa пpaвитeлcтвoтo вeчe нe ca дocтaтъчни. Според схемата за компенсиране, която действа до 31 март, е за покриване нa 75% oт paзлиĸaтa мeждy дeйcтвитeлнaтa пaзapнa цeнa зa cъoтвeтния мeceц нa БHEБ, пaзap „Дeн нaпpeд“, и дeйcтвитeлнaтa пaзapнa цeнa зa юли 2021 г. (185.59 лв./МWh), нo нe пoвeчe oт 250 лв./МWh.

Таванът трябва да отпадне, е позицията на чeтиpитe нaциoнaлнo пpeдcтaвeни paбoтoдaтeлcĸи opгaнизaции – AИKБ, БCK, KPИБ и БTΠΠ, изпpaтeнa дo миниcтъp-пpeдceдaтeля Kиpил Πeтĸoв и oтгoвopнитe миниcтpи - на икономиката, на финансите и на енергетиката.

"Очакваше се с идването на пролетта цените да се нормализират, но те ескалират, за което допринася конфликтът в Украйна. Затова срокът на програмата за компенсации трябва да се удължи докато се нормализират цените. Факт е, че пари за обезщетения има. Защото себестойността на произвежданата енергия у нас не се е повишила - в АЕЦ "Козлодуй" мегаватчасът продължава да струва 55 лева, в на НЕК ВЕЦ-овете е 84 лева.

Само в АЕЦ "Козлодуй" имаме непредвидена печалба е в достатъчен размер, така че да се компенсират без таван всички 633 000 ползватели на енергия на свободния пазар. И пак ще остане допълнителна печалба в АЕЦ "Козлодуй"", посочи Велев.

Той уточни, че докато програмата за компенсации за първото тримесечие е финансирана с пари от бюджетния излишък, сега не е нужно да се бърка в хазната. "За първите 2 месеца на 2022 имаме печалба в АЕЦ "Козлодуй" от порядъка на 750 милиона. За ноември и декември миналата година почти още толкова. А само за март ще има още толкова. Говорим за суми от порядъка на 2,5 милиарда, които се събират в "Козлодуй" към края на март. А цялата компенсация при по-високи от сегашните цени би била около 800 млн. лева", изчисли Велев.

В писмото се поставя още едно искане - да се промени режимът на изграждане на възобновяем енергиен източник /ВЕИ/ за собствено потребление. "Режимът сега е разрешителен, трябва да стане уведомителен. Защото когато е за собствени нужди, няма защо да се съгласува и да се пита може ли. Просто трябва да се уведоми. Ползвателят няма да продава ел. енергия в мрежата", посочи Велев. И уточни, че в Европа режимът е уведомителен. "Монтажът на самите фотоволтаични панели отнема от дни до седмици, а разрешението - една година, което е безумно. А това е една потенциална възможност хората сами да си решават проблема, помага и за зеления преход", каза още Васил Велев.

Какво казаха енергийният и финансовият министри

"Няма как да се променят помощите всеки ден. Цените на тока, на петрола и на газа се менят ежеминутно по борсите. Цената на електроенергията е пряко свързана с цената на газа. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация. Наблюдаваме всичко и следим динамичната обстановка с цените. Естествено, че при възможност ще обсъдим възможността за удължаване на компенсациите", коментира министърът на енергетиката Александър Николов. "Мерките за компенсации за бизнеса са разписани до 31 март. Разбира се, че не се изключва възможността за тяхното удължаване. Както министър Николов каза вече, винаги можем да седнем на масата и да разговаряме", обяви и министър на финансите Асен Василев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай