Тежки процедури ще спънат програмата за солари на покрива

Колко домакинства, отопляващи се на твърдо гориво, ще могат да извадят 30 000 лв. за фотоволтаик, пита д-р инж. Димитър Белелиев

Тежки процедури ще спънат програмата за солари на покрива | StandartNews.com

* Колко домакинства, отопляващи се на твърдо гориво, ще могат да извадят 30 000 лв. за фотоволтаик, пита д-р инж. Димитър Белелиев

* Да си сложиш слънчева инсталация трябва да е лесно като монтирането на антена 

* Частни интереси пречат на обществените, които са за по-ниски сметки за ток 

* Държавата да дава ваучери за разплащане с фирмите инсталатори

* Ако искаш бързо присъединяване към мрежата, трябва да платиш по-скъпо на фирма на ЕРП-то

Д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. От 20 г. e председател на Съвета на директорите в "Централна Енергоремонтна база" ЕАД - компания за поддръжка и сервиз на електрически трансформатори и генератори. Преди 7-8 г. започва да се занимава с фотоволтаични централи, а преди 2 г. основава отделна фирма за тази дейност -"АмонРа Енерджи". 

- Очаква се всеки момент да бъде даден старт на възможността домакинствата да кандидатстват за финансиране на солари на покрива. Предстои и отварянето на програма за бизнеса за поставяне на фотоволтаици. Какви регулации и административни наредби са пречка процесът да се случва бързо и лесно, инж. Белелиев?

- Нещата могат да се разделят на две. Първата част е чисто техническа и административно е свързана с получаване на разрешителни и предписания от електроразпределителните дружества. Там трябва да се опрости възможно най-много процедурата - както човек си слага антена, така да може да си сложи и електрическа централа. Второто е икономическият аспект. В момента основните стимули са за това потреблението да си го прави човек сам за себе си. Което не е лоша идея, но това са по-стари методи от соца - тогава се говореше за самозадоволяване, всеки да си има градинка, да си произвежда домати и да си ги яде.

В доста държави по света има друга система на отчитане, която трябва да се въведе и у нас - net metering. Това позволява да платиш само разликата между произведената и консумираната енергия, ако има такава. А ако си произвел повече, да си го прехвърляш за следващия месец. И е единственият начин реално да се стимулира процесът на ползване на солари върху частни домове - директен стимул за инвестициите.

- Може ли промените да станат с министерска наредба или е нужно законодателство и работещ парламент?

- Служебното правителство трябва да инициира промените и като имаме парламент, да се предложи закон. Но мисля, че ще има доста противници - частните субекти, които ще загубят пари. Както и в момента се случва в икономиката - частни интереси пречат на обществените. Голяма част от централите ще загубят своето производство.

- Мислите ли, че толкова масово домакинствата ще си произвеждат ток от инсталации на покривите, че чак да оставят големите централи без работа?

- Разбира се, че ще бъде изключително масово. В Гърция вече има дни, когато потреблението на домакинствата е нула - т.е. задоволяват се само от фотоволтаиците на покривите. Преставете си след 5 г. всички домове у нас да са с фотоволтаични централи на покривите. Това означава, че през деня те няма да консумират електрическа енергия. Преките "заинтересовани" това да не се случи са електроразпределителните дружества и тези частни дружества, които произвеждат и продават електроенергия. Включително и такива, които са направили фотоволтаични централи с цел търговия - големите паркове със 100-200 мегавата, те също ще са против.

Общественият интерес е да се потребява по-малко ел.енергия и да се плаща по-малко. А в дадения случай частният интерес е точно обратното - колкото повече се потребява ел.енергия, толкова повече ще печелят ЕРП-тата и производителите на ел. енергия, включително и на "зелена". Затова очаквам голям отпор. Но тази тема е от обществен интерес. Ние не противопоставяме един вид производство на друг вид. Не спорим трябва ли да има въглищни централи, трябва ли да се развива атомната енергетика, трябва ли да се развива голямата соларна енергетика. Аз съм за повечето от тези неща, особено за атомната енергетика, която е високо технологична. Просто трябва да се направят приоритетите и да изберем това, което е най-полезно за обществото."Зелената" енергетика е начин да вървим напред. Но за съжаление в дадения случай ще има голям отпор от разни икономически субекти.

Поставям този въпрос на дискусия, за да може обществото да избере правилната позиция. 

- За финансирането на домакинствата за солари на покрива излязоха подробности, които ще ограничат възможностите за кандидатстване. Едното е, че право на финансиране ще имат само домакинства, които се отопляват на твърдо гориво, изключват се тези на ток, парно и .н. Второто условие е, че първо трябва да се направи инвестицията и чак след това да се вземе помощта от държавата. Според Вас защо се ограничава така кръгът от хора, които могат да се възползват от тази програма?

- Хората, които ползват твърдо гориво, особено тези, които са на въглища, са от по-бедните региони на страната. За тях една такава инвестиция, направена предварително, ще бъде доста тежко финансово изпитание. И ще се получи така, че програмата няма да може да усвои бюджета, който е заложен. Притеснявам се дали не е и това целта с усложняването на процедурата.Правилата трябва да са лесни, програмата да е достъпна за всеки - имаш къща, имаш покрив, ще ползваш електроенергията за собствени нужди. Получаваш на база изчисления ваучери, с които да се разплатиш с фирмата инсталатор и тя да си ги осребри от държавата. За класирането на проектите да се използва старото римско правило - първи по време, първи по право.

- Колко струва поставянето на соларна инсталация на покрива?

- В момента 10 киловата струват около 25 000 лева. Ако трябва да се сложи и батерия - още около 10 000 лева. Така сметката е между 30 000 и 35 000 лева. 

- А хората ще получат от държавата до 15 000 лева. Т.е. трябва да приготвят свои пари между 15 000 и 20 000 лв. Може би не са много домакинствата, които ще могат да го направят.

- Да, така е. И това ще доведе до търсенето на всякакви "методи" за поевтиняване на тази инсталация, ще се слагат акумулатори, които не отговарят на световните изисквания. При  програмата за саниране беше по същия начин - отпускат се някакви пари, целта на хората е да се вместят в бюджета. Фирмата ми е в Камарата на строителите, цените, на които последно се санираше, бяха безумно ниски. Оттам идва и ниското качество. Това е фуния, по която тръгваме надолу, а не нагоре. Домакинствата не трябва да се натоварват. Защото например кое домакинство от Северозападна България, използващо твърдо гориво, ще може да извади 30 000 лева за соларна инсталация?

- Това е много сериозна инвестиция. Много хора ще си кажат - защо да слагам 10 киловата, не мога ли да мина с 5, например?

- Тогава ще вземат по-малко пари от държавата, помощта е пропорционална на инсталираната мощност. 

- С нетърпение се чака и програмата за бизнеса.

 - Там пак ще бъде по същия начин. Трябва да се направи възможно най-просто, без ограничение да не се връща енергия в мрежата. Защото от фирмите ще искат да използват енергията само да собствени нужди. Задавам логичния въпрос: Какво ще правим, след като една трета от времето в годината са неработни дни - събота и неделя плюс празници? Ще спират централите ли, за да не плащат глоби? Освен това какво ще стане, ако се наложи предприятието да затвори по някаква причина - технологична или финансова? Инсталациите ще се спират, а обществото, което дава парите на държавата за подпомагане на поставянето на тези инсталации, отново ще губи електроенергия. Отново се правят сложно нещата. Нужни са прости процедури, първите проекти по време да печелят финансиране докато има пари, после да се чакат следващите субсидии. Иначе с точкообразуване, класирания - създава се усещането за субективност, започват съмнения. 

- Ако сега човек започне да се подготвя с проект, колко време ще му трябва до момента, в който започне да използва ток от слънцето?

- За месец и половина би трябвало да се подготвят всички документи. Ще дам пример с Румъния - там има фирми, които притежават лиценз от ЕРП-тата за регистриране на такива системи. Така процесът се скъсява. При нас един от основните проблеми е, че ЕРП-тата не спазват сроковете, за които ги задължава законът. Ако едно искане трябва да се издаде за 1 месец, те го издават за срок от два до 5 месеца. И никой не може да ги санкционира. Тук ще отворя още една скоба. Голяма част от тези ЕРП-та имат собствени фирми, които предлагат същите услуги. И се получава така, че те от една страна пречат на други фирми да изпълняват тази дейност, а пък сами я развиват. Това не би трябвало да го има - осъществяваш услугата разпределение и същевременно даваш възможност за включване в мрежата чрез твоя фирма. Явно е, че законът не го забранява. Но е странно

.- Излиза, че ако искаш бързо да те присъединят, трябва да ползваш тяхната фирма. Иначе ще чакаш 5 месеца.

- Така излиза. Те предлагат по-високи цени, като отстрани изглежда, че това включва някаква такса "бързо присъединяване". 

- Очаква се да има много работа за фирми, които поставят инсталации. Но имаше оплаквания от бизнеса, че няма достатъчно монтажисти.

- Липсата на кадри е повсеместна, това е друг генерален проблем за държавата ни. Но по-големият проблем са административната и финансовата тежест върху бизнеса. Отстрани изглежда, че като че ли се прави всичко възможно да е сложно, да е трудно, така че домакинствата и малките и средни фирми да не успеят да се включат в системата. А бизнесът да остане при електроразпределителните дружества, при големите централи и при големите инвеститори във фотоволтаични системи. И домакинствата да плащат повече.Има един стар лаф - "искаме да го направим добре, но стана както винаги". Затова трябва да се бие камбаната за проблемите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай