ТЕЦ „Бобов дол” ще реди парк с над 240 000 слънчеви панела

ТЕЦ „Бобов дол” разширява с над 100 000 кв.м терена, на който ще реди парк с над 240 000 слънчеви панела

ТЕЦ „Бобов дол” ще реди парк с над 240 000 слънчеви панела | StandartNews.com

От ТЕЦ Бобов Дол обявиха, че са предприели действия да разширят с над 100 000 кв.м. одобрения терен за изграждане на фотолтаичен парк. Съоръжението ще е сред най-големите на Балканите и ще се намира на територията на бившия сгуроотвал до село Палатово, който преди години беше изкаран от експлоатация и в изпълнение на законовите процедури беше рекултивиран.

            Припомняме, че преди месеци стана известно, че ТЕЦ Бобов Дол вече е получил разрешение от РИОСВ за поставяне на 240 000 соларни панела на територията на рекултивирания сгуроотвал „Сухо дере“.

            „Реално с промяната задействахме процедура, чрез която ще добавим 3 парчета земя с площ малко над 114 000 кв.м. към територията на фотолтаичния парк. Земята е в съседство с терена, за който получихме одобрение за поставянето на слънчеви панели. С тях общата площ става над 1 300 000 кв.м.“ каза изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

            Директорът на Централата разкри, че в плановете на ТЕЦ Бобов Дол експертите са заложили производство на зелен водород, който ще се добива чрез електролиза на вода.

            „Необходимата електрическа енергия за производство на зелен водород ще се осигурява именно от новоизградения фотолтаичен парк. Съоръжението ще е сред най-големите на Балканите и ще се състои от 240 000 соларни панела с мощност от 100 мвтч. Според плана на място ще изградим мрежа на ниско напрежение, която ще служи за връзка между ТЕЦ Бобов Дол и трансформаторен пост.“ обясни инж. Любомир Спасов.

            След като се отказаха от производството на енергия от отпадъци, от ТЕЦ Бобов Дол започнаха да инвестират в големи проекти за диверсификация на горивния микс. От Централата залагат на постепенно премахване на въглищата чрез поетапно въвеждане на биомаса, природен газ, както и инвестицията в огромния фотоволтаичен парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай