Сряда,

Световната банка с много лоша прогноза за инфлация и лихви

От: Стандарт -
4665
Световната банка с много лоша прогноза за инфлация и лихви
A
A
A

Ще има значителни икономически последици от войната в глобален мащаб. Това е най-големият бежански поток в Европа от Втората световна война насам.

Поразителното е, че в сравнение с другите бежанци, скоростта на бягство е по-голяма. Световната банка е готова да подкрепи страните, приютили бежанци във всеки момент, заяви за "Твоят ден" бившият вицепрезидент на Световната банка и настоящ управляващ директор „Операции“ Аксел Ван Тротсенбърг.

По думите му на фона на инфлацията, войната подсилва инфлационния тренд.

"Тя има непропорционално лоши ефекти върху бедните държави. Украйна изхранва 400 млн. души по цялото земно кълбо. Кризата оказва огромно влияние върху страните, в които има износ на пшеница, това ще се отрази и на цените.

Сега несигурността в доставките на храна се задълбочава", обясни той. И допълни, че е положително, че държавите, приютили бежанци, са успели да ги приобщят.

"Ще усетим растящите лихви във всички видове финансови продукти. Ще трябва да се оцени това движение в международните капиталови пазари и финансирането на държавните бюджети", посочи Тротсенбърг.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com