Строителство за 12 млрд. лв. кипи у нас, какво спъва сектора

Браншът със 7 предложения за законови промени

Строителство за 12 млрд. лв. кипи у нас, какво спъва сектора | StandartNews.com

Към момента строителството съставлява към 9% от брутния вътрешен продукт на България или към 12 млрд. лева на година.

Това значи, че всеки петнадесети гражданин на България издържа себе си и семейството си от строителство, обясни Инж. Георги Шопов - председател на НАСП Националната асоциация на строителните предприемачи. "При такъв принос на сектора е безумие администрацията да работи по такъв начин. Тя не само не помага, а без да иска пречи", посочи Шопов по време на представяне на предложения за законови промени за строителния сектор, целящи намаляване на администраттивната тежест и корупцията.

Те са инициирани от Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.

В участват всички най-големи сдружения всектора - Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

 

„Браншът е единодушен, че е дошло време за радикална промяна на законодателството в сектора, която да намали административната тежест, да ограничи корупционните практики и да облекчи инвестиционния процес. Надяваме се, че политиката на промяна, заявена от новото правителство, ще припознае предложенията ни като възможност за качествена реформа в строително-инвестиционния сектор. Важно е държавните институции и браншът да работят заедно за постигането на качествена градска среда“, коментира председателят на Координационния съвет проф. арх. Борислав Борисов.

Илиян Терзиев - председател на Управителния съвет на Камарата на стротелите в България даде пример с Германия. Там от датата на подаване на документацията в община до разрешението за строителство средно се губят между 52 и 62 работни дни. В България в най-добрия случай това отнема 278 работни дни, посочи Терзиев. По думите му за този период от около година се променят цените и възникава въпросът дали когато получи разрешение, този проект не трябва да се прави наново.

Браншът представи седем приоритета за устойчиво развитие на сектора, както и мерки за реализирането им:

1. Интегриране и оптимизиране на ключовите нормативни документи в сектора

2. Намаляване на административната тежест и сложните процедури

3.Ограничаване на корупционната среда и предпоставките за корупция

4. Подобряване на ефективността и сроковете на планиране в сектора

5. Гарантиране на експертен подход, публичност и прозрачност

6 Въвеждане на единна информационна система, архив и дигитализация

7. Стимулиране на инвестиционната активност в синхрон с добрите европейски практики

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай