Строежът на Карадере планиран за септември

Нямам нищо общо с проекта за комплекс там, каза арх. Георги Станишев

Строежът на Карадере планиран за септември | StandartNews.com

Варна. Строежът на Карадере е планиран да започне този септември. Целият комплекс върху зоната около девствения плаж трябва да бъде вдигнат за 3 г. - до септември 2017 г. Това стана ясно от стенограмата от правителственото заседание от 19 март от Видин, когато кабинетът одобри инвестиционния проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт". Това е последната 32-ра точка от изнесената сбирка на министрите. Нито един от тях не възразява. Само премиерът Пламен Орешарски заключва: "За съжаление не е високо технологична инвестиция, но е добре дошла". Точката е оформена като меморандум за разбирателство между правителството и "Мадара Юръп" АД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт". Икономическият министър Драгомир Стойнев разказва какво ще представлява строежът. "Цялостният комплекс "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в зона за отдих "Бяла-север" в Бяла. Частта от комплекса, за която се иска издаване на сертификат, представлява инвестиция от 105 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Инвестицията ще се осъществи върху имоти с обща площ около 247 дка. Разкритите нови работни места ще са 500", обяснява Стойнев пред министрите.

Решението предизвика недоволството на еколози, които поискаха строежът да бъде спрян. От екокоалицията "За да остане природа в България" отхвърлиха поканата да се включат в "зелен борд" по проекта в Карадере, защото това според тях означавало, че се дава картбланш да се строи.

"Нямам нищо общо със сегашния проект за Карадере", заяви пред bTV арх. Георги Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев. "Нашето бюро не бе поканено заради аурата, че моето участие не носи позитиви в проекта", обясни архитектът слуховете, че той е участвал в проектирането на комплекса.

Кметът на Бяла Анастас Трендафилов пък е категоричен, че курорт в местността ще стимулира развитието на туризма, ще осигури работа на местните и ще се оправи инфраструктурата. Той твърди, че в пика на сезона 1000-2000 летовници се настаняват на плажа, секат дърва за готвене на поразия, палят огньове, а "ние гасим пожари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай