Страх на световния пазар на зърно! Какво ще стори Русия?

България очаква много добра реколта от зърно и ще е обезпечена

Страх на световния пазар на зърно! Какво ще стори Русия? | StandartNews.com

Има две хипотези относно руското зърно - страната или ще изнася и ще опита да срине световния пазар, или изобщо ще спре да продава. Това разкри в интервю за БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Аз съм далеч от мисълта, че Руската федерация ще спре да продава зърно, въпросът е къде ще го продава и как ще става. Докато има военен конфликт и има силно политическо противопоставяне, няма как пазарът да е спокоен", каза Иванов.

При втората хипотеза - ако Русия спре износа на зърно, недостиг на световните пазари може да има, но в България - не. Само ако се стигне до дефицит на световните пазари, държавата ще трябва да се намеси, за да ограничи износа.

"Всичко това обаче са хипотези. България има уникалния шанс, че има добре развит зърнен сектор, много добре развит преработвателен сектор по отношение на олиото и за тези два продукта ние се осигуряваме на 100%", посочи Владимир Иванов.

Добри новини за световните цени на храните, какво да чакаме у нас

Пиковете, регистрирани през април, отминаха и вече имаме успокояване на пазара, балансирана среща между търсенето и предлагането, обяви още Владимир Иванов.

"Такива са данните на Организацията за прехрана и земеделие към ООН. Абсолютно всички индекси при основните хранителни продукти бележат спадове. Кривата се обръща", коментира той.

Наблюдава се известно стабилизиране на цените не само на европейския, но и на световния пазар. България очаква много добра реколта от зърно и ще е обезпечена, увери Иванов. По отношение на слънчогледа надеждите са да няма климатични изненади преди прибирането на реколтата.

"Влизаме в някаква що-годе нормалност, тъй като 5-6 месеца имахме ненормална обстановка на световния пазар. А за зърното никой нищо не може да каже - за щастие България ще има една много добра реколта, близка до рекордната", каза Владимир Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай