Понеделник,

Как да спасим парите си: Стоян Панчев пред Стандарт

От: Даниела Денева -
18990
Как да спасим парите си: Стоян Панчев пред Стандарт
A
A
A
  • Основният въпрос е колко дълбока ще е рецесията и ще повлияе ли тя на инфлацията
  • Възможно е още до края на тази година ФЕД да започне отново да сваля лихвите
  • Банките вече започват да затягат условията за взимане на заем
  • Поевтиняването на еврото няма да направи стоките ни по-конкурентни заради скъпата енергия
  • След изборите в САЩ през ноември цените на петрола отново ще тръгнат нагоре

Стоян Панчев е макроикономист и полиси анализатор, занимаващ се със стопанска политика от 2011 г. Той е основател и председател на Българско либертарианско общество, съосновател и изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

 

  • Швейцарският франк и инвестиционното злато са добри убежища за спестяванията, имотите ще поевтинеят
  • Очаквам през следващите 10 г. инфлацията да е по-висока от тази, с която свикнахме, казва Стоян Панчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- През тази седмица за втори път в рамките на два месеца доларът стана по-скъп от еврото. Каква е причината? И макар че двете валути бързо да се върнаха към паритета от 1:1, ще продължи ли тази тенденция?

- Причините за тази промяна в съотношението долар-евро са две. Първата е, че засега ФЕД води по-строга парична политка спрямо ЕЦБ, като качва по-бързо основния лихвен процент. Втората причина е проблемът с вноса и износа в ЕС - че на Евросъюза му се налага да купува много скъпо гориво. Това означава износ на евро, за да се купуват рубли, да се купуват долари, за да се пазаруват тези скъпи енергийни ресурси на международните пазари.

- Какви са последствията за икономиките и в частност за българската?

- На теория това обезценяване на еврото, към което е вързан левът, би трябвало да направи нашите износители по-конкурентноспособни, защото реалната стойност на техните стоки става по-ниска. Проблемът обаче е, че заради скъпия внос и заради настъпващата рецесия в Европа това преимущество не се реализира. Има намаляване на производството в Европа заради скъпите енергоносители и заради общото по-лошо състояние на международната икономика, което води до невъзможност за използване на това предимство. Другото следствие е, че става по-трудно да купуваме вносни стоки. За средния българин и европеец това е неприятно развитие на нещата, защото енергията в Европа е вносна и това я прави още по-скъпа.

- Кои са тези вносни стоки, които поскъпват заради долара?

- Това са петрол, газ, борсово търгувани природни ресурси, които не се произвеждат в достатъчни количества в Европа - например никел, алуминий. Великобритания пък има проблем с вноса на храни. Всички вносни стоки, коитко не се произвеждат в Европа, стават по-скъпи.

- Имаме скъп долар, но поевтиняващ петрол - как това ще се отрази на цената на горивата в България?

- Трудно е да се прецени, защото зависи кой от двата фактора ще надделее. Но моето очакване е, че това намаляване на цената на петрола ще е временно. И след като минат предстоящите първични избори в САЩ, които са през ноември, очаквам цената на петрола отново да тръгне нагоре.

- Защо?

- Защото в някаква степен сегашната му цена е изкуствено понижена с интервенция на американското правителство - чрез дипломация да се намерят страни производителки, които да произведат повече, чрез продажби от стратегическия резерв на САЩ - той от два месеца е на пазара. Целта е да се намали цената на колонката в САЩ. Това се прави по политически причини, за да се подготви сегашната власт за предстоящите избори.

- Според Вас покачването на цената ще се случи независимо от резултата на вота ли?

- Според мен това ще стане независимо от резултата на вота. Защото този стратегически резерв ще трябва да се запълни - т.е. САЩ, които продават петрол в големи количества на международните пазари, ще започнат да търсят. А допълнителното търсене означава скок на цената. Това, което излиза като данни от страните от ОПЕК и други производителки на петрол е, че те не са много далече от максималното си производство. Единственото, което евентуално може да доведе в посока намаляване, е настъпващата рецесия. Една от големите въпросителни през следващите месеци е колко дълбока ще е рецесията.

- Какви са Вашите прогнози?

- Според мен ще има рецесия. Колко ще е голяма - не съм много сигурен за това, тъй като не е ясно дали ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите. В интервю шефът на Бундесбанк казва, че трябва да се продължи с повишаването на лихвите. Той прогнозира рецесия до 12 месеца в Германия. Има много въпроси - първо, колко ще е дълбока рецесията, второ - до колко тя ще намали инфлацията. Има много условия, които показват, че когато има рецесия, инфлацията намалява. Но много анализатори са на мнение, че този път ефектът няма да е толкова силен върху инфлацията, защото като контрапункт на това намалено търсене ще има увеличение на цените на газ, на ток. Ако Русия спре изцяло подаването на газ за Европа, което е напълно възможно през зимните месеци, това ще изстреля нагоре цената на синьото гориво. И може би намаляването на темпа на инфлацията вследствие на рецесията няма да е толкова голямо. Шефът на Бундесбанк казва, че очаква двуцифрена инфлация в Германия.

- Някои анализатори говорят за стагфлация - високи цени, ниско потребление и намаляващ, дори отрицателен ръст на икономиката.

- Точно за това става въпрос.

- Как българинът да опази спестяванията си, ако все още са му останали такива, защото данните на БНБ показват, че малките депозити много бързо се топят? В какви пари е добре да се държат спестяванията?

- Валутите, които се представят най-добре, са швейцарския франк и американския долар. Инфлацията в Швейцария е около 3%. Ако търсим валута - швейцарският франк е добър вариант. Ако се търси друг вид инвестиция - единственото, което ми идва наум, е инвестиционното злато, което горе-долу добре се представя в тази обстановка. Но всичко останало не виждам как може да е сигурно убежище за съхраняване на спестяванията.

- Дори имотите?

- Цените на имотите съвсем скоро ще тръгнат надолу. Те вече поевтиняха в САЩ, това ще се случи и в България.

- Защо?

- Когато се повишават лихвите, това води до отслабване в търсенето на имоти и понижаване на цените. Колкото повече се повишават лихвите, толкова по-вероятно е и цените на имотите да тръгнат надолу.

- А какво очаквате да се случи с лихвите у нас?

- Лихвите зависят от поведението на Централните банки. Те вече тръгнаха нагоре, в България включително. Колкото по-бързо Централните банки вдигат основните лихвени проценти, толкова по-бързо ще се вдигат и лихвите. При нас малко по-забавено се случват нещата, но в САЩ лихвите по ипотеките са над 6%. Тук стигаме до един друг въпрос, който е неясен, а именно до колко ще са агресивни Централните банки във вдигането на лихвите като лекарство срещу високата инфлация. Някои анализатори са на мнение, че още до края на тази година Американската централна банка ще обърне палачинката и ще започне отново да сваля лихвите. Ще се изплашат от настъпващата рецесия и ще се опитат да я спрат, като свалят лихвите. Въпросът е кое е по-голямата опасност - инфлация или рецесия. Моята по-генерална прогноза е, че следващите 5-10 г. ще има по-висока инфлация от тази, с която сме свикнали през последните години.

- Банковата статистика отчита бум на кредити в последните месеци. Какво ще посъветвате хората - да теглят ли заеми или да бъдат по-внимателни?

- Моите наблюдения са, че банките вече започват да затягат условията за взимане на кредити заради предстоящата промяна - а тя е свързана първо с лихвите, второ - с настъпващата рецесия. Моят съвет е в този период да се избягва взимането на кредит, освен ако човек е сигурен, че ще може да си го изплаща и вноските ще са малка част от месечния му доход. Не е подходящ моментът за взимане на кредит.       


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com