Сушата удари гроздето. Поскъпва ли ракията?

Производители се оплакват от слаба реколта и ниско качество на гроздето тази година

Сушата удари гроздето. Поскъпва ли ракията? | StandartNews.com

Слаба реколта и ниско качество на гроздето у нас тази година. За това алармират производители на ценния плод. Такава е ситуацията с масивите на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

„Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество“, казва Щипков пред бТВ.

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

„Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт „Каберне Совиньон“ беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето“, обясни Иван Щипков.

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв. за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Според шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев обаче качеството на реколтата е добро. "Тези, които са отглеждали масивите си с всички сили и средства и с необходимия брой пръскания след поройните дъждове и градушките, са успели да съхранят качеството. До 30% по-малко количество грозде ще имаме в Югозападна България“, каза Коев.

„За страната ще бъде с 20-25% по-малко гроздето. Виното варира – от 3 лева до 133 лева може да бъде една бутилка. Производителите действат като буфер. Дори и цената на гроздето да е по-висока, те компенсират със своите печалби и ги намаляват, за да не се увеличават цените в магазините, за да не изгубят пазара си“, обясни той.

„Преди година започна инфлация в страната и в целия свят. Повиши се цената на електроенергията, на горивата, цената на труда. Инфлацията доведе и до повишаване на разходите за лозята“, допълни Красимир Коев.

Според него не намаляват лозята в България - изкореняват се стари и се засяват нови.

„Всяка година има тема за вноса на грозде. Количествата, която се внасят, не могат да изкривят пазара. От Северна Македония не е внесена една чепка грозде. От Румъния са влезли 9 тона грозде“, подчерта директорът на  Изпълнителната агенция по лозата и виното.

„Има увеличени обеми на грозде за ракия, защото има увеличени обеми на производство и продажба на ракия в страната през последните две години“, подчерта инж. Коев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай