Смяна на кариерата - какви са плюсовете?

Кариерното развитие е индивидуален процес, който зависи не само от знанията и опита, но и от човешките качества

Професионалният живот е дълго пътуване в неизвестното. Дори да работим на прекрасно място, със страхотни колеги и да се чувстваме ценени, рано или късно идва ново предизвикателство, нова възможност да продължим напред. Да развиваме умения, избягвайки застоя и професионалното изхабяване, е основният мотив да правим промени в кариерното си развитие. Никой не би отказал по-добра, по-смислена и по-възнаграждаваща работа. Колкото повече знания и способности влагаме, толкова по-добра и високоплатена позиция ще заемем.

Все пак, човек сменя работата си, за да е по-щастлив, нали така? Дори да говорим за малка стъпка, като например преместване на друга позиция в същата компания, или за голям скок - смяна на длъжността, сферата и населеното място, винаги плюсовете са повече от минусите. В статията ще представим най-важните от тях, както и как да ги превърнете в предимство.

Започвате начисто

Смяната на кариерата е нормална практика в съвременния свят и никой не твърди, че човек е обречен да работи едно и също, докато се пенсионира. Тъкмо обратното - пазарът на труда е отворен, динамичен и оперира отвъд граници и континенти. С правилното резюме и шаблон на CV, изтъкващ вашите силни страни, може да очаквате много врати да се отворят и скоро да започнете работата, която толкова искате. Или която ще ви изненада.

С нея ще дойдат свежестта, ентусиазмът и енергията от промяната. Започвате свой бизнес? Заемате нова позиция с възможност за задгранични пътувания? Започвате работа с голям клиент? Щом е ново, винаги е интересно - и определено ще ви накара да забравите стреса, умората и скуката. Ще срещнете различни хора извън зоната ви на комфорт, ще опознаете места и култури, и ще се вдъхновите да преоткриете себе си. Навярно и бързо ще се убедите, че може да правите неща, които не сте очаквали. И е твърде вероятно те да ви харесат.

Откривате своя път

Въпреки стотиците книги за взаимопомощ и съвети как да намерим работата на мечтите си, ясно е, че универсална рецепта няма. Кариерното развитие е индивидуален процес, който зависи не само от знанията и опита, но и от човешките ви качества. Затова не търсете готови решения - те може и да са сработили за някого, но при вас може да е точно обратното. Отърсете се очакванията какво трябва или не трябва да се случи в първата седмица, месец или година.

И не се подвеждайте по мненията, че възрастта е порок. Няма такова нещо като твърде млад за висока позиция или твърде стар за друго работно място. Според различни статистически данни, средно сменяме по 5 - 7 работни места - и единствено вие знаете най-добре кога, къде и как да продължите професионалния си път.

Учите и ставате по-добри

Повечето специалисти по подбор на персонал твърдят, че преместването в нова компания помага да надграждате уменията си. Особено ценни са първите няколко години, когато обикновено научавате най-много. Може би в новия офис работят с различен софтуер или с устройства, които не са ви познати? Или пък прилагат други методи и процеси на производство? Или предприятието се управлява по различен начин?

Докато в миналото уменията и професиите са придобивани за цял живот, сега образованието и обучението са постоянна част от по-динамичния стил на работа. В ерата на изкуствения интелект и дистанционната работа цели професии изчезват бързо, затова е важно да сте в крак с технологиите. Вече е реалистично да си представим как софтуерът може да замени преводачите, дроновете - куриерите, роботите - работниците във фабриките и даже хирурзите. Технологиите не са враг, стига да знаете как да извлече максимума от тях.

Израствате, докато търсите

Дори самото търсене на работа ще ви даде ценни уроци. Това е отличен начин да си сверите часовника с пазара на труда и нуждите на работодателите. Може би ще разберете, че е дошло време да обърнете внимание на онлайн присъствието си, ако сте заети на свободна практика като музикант, журналист или дизайнер.

Или пък ще осъзнаете, че ви липсва сертификат за управление на проекти, какъвто вече имат доста хора от заетите във вашия бранш. Ами ако на интервюто за работа ви попитат за меките ви умения или чуждите езици? Изобщо, търсенето ви поддържа гъвкави и в готовност да грабнете шанса, когато се отвори пред вас.

Живеете по-добре

Трябва да работите, за да плащате сметките и да издържате семейството си? Не, подобно мислене задушава инициативността и ни кара да се чувстваме като в капан. Днес е широко прието, че удовлетворяващата кариера е един от ключовете към щастливия живот. Прекарваме 8 часа на ден на работа - и ако не сме доволни там, то какво ще отнесем вкъщи, когато се приберем при любимите си хора? Стрес, умора, конфликти, напрежение?

Ако не сте щастливи в работната си среда и това ви се отразява в личен план, може би е време за промяна. Защото работата не е просто въпрос на пари, а на качествен и пълноценен живот. Независимо дали се чувствате неудовлетворени в настоящата си работа, или просто искате да опитате нещо ново, промяната на кариерата крие много повече ползи, отколкото рискове. Започнете да инвестирате време и енергия за нея още сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай