След почти 70 г. откриват граничен пункт Маказа – Нимфея

Губернаторът на Кърджали препоръчва на водачите на МПС, които ще пътуват за Гърция, да спазват всички правила за движение

След почти 70 г. откриват граничен пункт Маказа – Нимфея | StandartNews.com

Кърджали. След почти 70 години утре областният управител на Кърджали Бисер Николов и Аристидис Янакидис, областен управител на област Източна Македония и Тракия в Република Гърция, ще открият пътя през Маказа. Церемонията ще се състои в района на ГКПП „Маказа – Нимфея". Непосредствено след откриването ще бъде въведен пропусквателен режим и пътят ще бъде отворен за движение през българо-гръцката граница.

Губернаторът на Кърджали Бисер Николов препоръчва на водачите на МПС, които ще преминават в Република Гърция през КГПП „Маказа", да спазват всички правила за движение по пътищата, пътни знаци, ограничения на скоростта и задължително да ползват колани.

За превишаване на допустимата скорост с до 20км/ч.  налаганата глоба в Република Гърция е 40 евро, при превишение с над 20км/ч е 100 евро, с над 30км/ч - 350 евро. При неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, неспазване на знака „СТОП" или обратен завой на непозволено място – 700 евро, 2000 евро е глобата за антирадарно устройство. Забранено е не само ползването, но и наличието на антирадарно устройство в автомобила. 80 евро е налаганата санкция за спиране на непозволено място, 150 евро – при спиране на местата за инвалиди, 100 евро при използване на мобилен телефон по време на шофиране. 150 евро е глобата, ако не ползвате колан в автомобила. За управление на МПС, на което е монтиран теглич, но не се използва по предназначение, глобата е в размер на 120 евро. Наложената глоба ще бъде намалена до 50 на сто при плащане в 10-дневен срок.

През ГКПП Маказа – Нимфея ще могат да преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места /без това на шофьора/, както и товарни МПС с тегло до 3,5 т.

Родопчани се надяват, че прекият излаз до Бяло море ще оживи икономически региона, ще осигури нови инвестиции и работни места. Местните бизнесмени се подготвят за това. Разстоянието от Кърджали до Бяло море вече е само 82 километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай