След разрешението на Урсула - къде отиват парите

Ето в какво и колко ще се инвестира

След разрешението на Урсула - къде отиват парите | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост. Това означава, че през следващите няколко години страната ни ще получи 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Очакванията са получаване на първи финансов транш през есента на 2022-а, а последният транш е планиран за декември 2026 година.Къде ще бъдат инвестирани тези средства разказват от money.bg=

В какво още ще се инвестира?

260 млн. лв. грантове за технологична модернизация;

31 млн. лв. грантове за ИКТ и киберсигурност;

200 млн. лв. грантове на ВЕИ за собствено потребление;

180 млн. лв. грантове за кръгова икономика;480 млн. лв. за STEM центрове и иновации в образованието;

240 млн. лв. за мрежа от изследователски университети;Според оповестената от Министерския съвет информация въглищните мощности, включително в Маришкия басейн, няма да се затварят в рамките на Плана.

Същевременно е предвидено изграждане на ~600 МВ (общо 6000 МВч) батерии за сигурност на енергийната система. В Плана е заложена и подкрепа за 1.4 ГВ мощности от ВЕИ със съхранение на енергия, а също и за ВЕИ за жилищни сгради за 10 хиляди домакинства.

343 млн. лева са предвидени за пилотен проект за геотермални мощности, в който се предвижда изграждането на пилотна геотермална централа за топло и електроенергийно производство.За модернизиране на подвижния състав на ж.п. линиите са заложени 729 млн. лева. А за дигитализацията на 536 офиса на Българските пощи и предоставянето на комплексни услуги като изграждане на зарядни станции за електромобили са предвидени 101 млн. лева.

За иновации в болничната апаратура и за създаването на центрове за мозъчно-съдови заболявания са предвидени 456 млн. лева. А за спешна медицинска помощ по въздух (закупуване на 6 медицински хеликоптера) и развитие на Националната Система 112, са планирани 146 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай