Петък,

Сива икономика в продажбата на хляб, производител прогнозира бъдещето

От: Стандарт Нюз -
1877
Сива икономика в продажбата на хляб, производител прогнозира бъдещето
A
A
A

Премахването на ставката от 20% ДДС на хляба и брашното е поредната мярка, която заработи с актуализацията на бюджета. Според министерството на икономиката липсата на данъка веднага се е отразил на цената на хляба и той е поевтинял. Вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи, че резултатът е мигновен и хлябът е по-евтин с 20 на сто.

При брашното нещата стоят по по-различен начин - зърнопроизводителите нямаха представа по какъв начин точно ще трябва да осчетоводяват намаленото ДДС, коментира Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин. В много от малките магазини цените не са коригирани - контролните органи са в акция, заяви Кукушева. Тя е категорична, че там, където хлябът не е намален, става въпрос за сива икономика.

Всички хлябове - и луксозни, и обикновени, с квас, без квас, с мая или без, както и с технологични добавки като олио, масло, соев лецитин, са намалени. Нула процента ДДС. Това трябва да е отразено на касовата бележка, обясни Кукушева.

Тя изрази благодарност към всички, които са подкрепили мярката. По думите й, това е много силна социална мярка.

Много малка част от хлебопроизводителите са изцяло на газ, повечето ползват комбинирани пещи на ток, обясни Кукушева, като допълни, че секторът се преориентира заради проблемите с газовите доставки.

Ние все още нямаме хляб, произведен с нула процента ДДС на брашното и очаквам да има още поевтиняване в цената на хляба, каза Кукушева.

20-те процента не са промоция - подчерта тя, като предупреди потребителите да бъдат внимателни и да не допускат подвеждане.

Благодарение на зърнопроизводителите, ние нямаме продоволствена криза. Ние сме на първо място в света по производство на пшеница на глава от населението, съобщи Кукушева.

Леко намаляване на цената ще се усети и при закуските и сладкарските изделия, заради намаляването в цената на брашното, допълни тя.

Кукушева увери, че на борсата всичко е спокойно и каквото и да се случи, няма да бъдат допуснати цените преди 20-процентното намаление на хляба.

Не очаквам в никакъв случай хлябът да стане 3 лева наесен, говорим за обикновения хляб, категорична е Кукушева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com