Шок на бензиностанциите! Как продават горивата

Никой не смее да предприеме нищо в момента

Шок на бензиностанциите! Как продават горивата | StandartNews.com

Много интересна ситуация се наблюдава в момента с цените на горивата у нас.

След ултиматума на управляващите към "Лукойл Нефтохим" да платят 500 млн. лв. към хазната цените на горивата в българските бензиностанции останаха в застой, в очакване на геополитически събития, пазарни решения, национални прогнози, предложения и решения, пише "Телеграф".

Според данните на сайта за цени на горивата Фуело нет масовият бензин А 95 вчера се продаваше средно по 2,82 лева на литър, цени от от 15 октомври и  с прогноза за запазване в следващите дни. В момента бензинът се продава на цена между 2,44 и 2,97 лева за литър. Дизелът вчера се търгуваше от 2,66 лева до 3,09 лева за литър в различните търговски обекти.

Първи коментар веднага след заседанието на управляващите в парламента и след  реакцията на членовете на Българската петролна газова асоциация направи нейният председател Живодар Терзиев.

Дерогацията във вида, който имаме в момента, изигра своята роля през изминалите 10 месеца. Тя гарантира доставките на нефт на „Нефтохим“ и оттук нататък е явно, че рафинерията пристъпва плавно към доставка на неруски нефт. Приетата стъпаловидност на намаление на руските доставки гарантира плавно и почти неусетно прехвърляне към цените на неруски нефт до октомври догодина, като влияние ще оказва по-скоро международният тренд.

В случай че се приеме незабавно преминаване към неруски нефт или отпадане на дерогацията, рафинерията трябва да бъде обезпечена с друг вид нефт и тя трябва задължително да работи на добро натоварване, посочи Терзиев пред изданието.

Ако нефтът се върне на 60 долара, а сега е 90, може дори да има понижение на цените.

Ако сега се приеме решение за премахване на дерогацията и това стане в разумен срок- между 1 и 3 месеца, за време за настройка и за планиране, не би следвало да повлияе на крайните цени на горивата, защото има предлагане на международния пазар в момента, което е достатъчно, включително и за България, да задоволи нуждите от липсващи количества от руски петрол, заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Компенсиране на крайните потребители би било възможно, ако фирмата успее да си плати изискуемите данъци. От тях може да има преразпределение от държавата към потребителите под някаква форма на облекчение за зареждане с гориво за определен срок примерно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай