Шефът на БНБ каза какво ще стане със сметките в лева

Сметките в банките автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро

Шефът на БНБ каза какво ще стане със сметките в лева | StandartNews.com

Сметките в банките автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута, подчертава управителят на БНБ Димитър Радев в публикацията си в бюлетина на Асоциацията на търговските банки, предаде БНР.

Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро, става ясно от публикацията.

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна, става ясно още от публикацията на гуверньора Димитър Радев. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и "Български пощи" ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – т.нар. вторично предварително захранване.

След въвеждането на еврото през първите 6 месеца банките (заедно с „Български пощи“ ЕАД) задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро.

След изтичането на първите 6 месеца до 1 година от въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро, като вече ще могат да прилагат такса за тази услуга.

След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за тази услуга, ще се предоставя от банките по тяхна преценка.

БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

В публикацията си Димитър Радев очертава политическата обстановка като основен риск пред приемането на еврото с целева дата 2024 година.

Въвеждането на единната валута е изведено като основен приоритет и от служебния министър на финансите Росица Велкова, която също има публикация в банковия бюлетин. Министерството и БНБ работят в тясно сътрудничество.

Преди няколко дни Велкова заяви, че е обнадеждена за придвижването на необходимите законови промени. Тезата ѝ бе изразена преди анонса на БСП, че ще върнат мандата в началото на следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай