Бурканите за зимата станаха златни. Ето колко излиза зимнината

Цените на основните храни по пазарите

Бурканите за зимата станаха златни. Ето колко излиза зимнината | StandartNews.com

Много от българите тази година няма да правят зимнина заради високите цени на зарзавата.

Въпреки че от домашното по-хубаво няма, масово хората у нас вече разчитат на купешки лютеници и туршии, защото излизат по-евтино, съобщава бТВ. 

На Женския пазар в София цената на доматите варира между 1,60 до 3,50 лв. за кг. Кромид лукът струва 3 лв. Цената на чушките е от 1,80 до 3 лева. Лютите чушки за кг са на цена от 4 и 6 лв. Краставиците струват 3,50 лв., а корнишоните са 3 лв. за кг. Патладжанът е между 2 и 2,50 лв. за кг, а килограм тиквички струва 2 лв. 6 бр. царевица се продават за 5 лв. Цената на чесънът е 7 лв. за кг.

При плодовете - килограм смокини струва 3,50 лв., прасковите и кайсиите са по 2,50 лв., 500 гр. малини струват 4 лв., а 500 гр. боровинки – 3,99 лв.

Традиционната рецепта за домашна лютеница включва няколко килограма домати, чушки, патбаджан и други съставки. По изчисление на businessnovinite.bg за 12 порции лютеница трябва да приготвите поне 22-24 лева. Това е цената само на продуктите, като включим и тока, нужен за приготвянето й, цената набъбва още.  Царската туршия за 5 порции пък ще ви струва около 12-14 лева само продуктите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай