Семерджиев обеща по-евтино парно

Семерджиев обеща по-евтино парно  | StandartNews.com

София. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев обеща, че от 1 януари със сигурност ще има намаление на парното, но не се знае с колко.

На редовната си пресконференция тази седмица Семерджиев прогнозира, че такова намаление може да се очаква на базата на заявеното намаляване на цената на природния газ с 11% и е възможно намалението да е поне на половината на тези проценти, защото трябва да се гарантират задълженията на топлофикациите към Булгаргаз.

Надявам се намалението да бъде достатъчно, за да компенсира в някаква степен недовзетия приход на "Булгаргаз", независимо от това ползата ще е за потребителите, каза регулаторният шеф.

Възможно е да има намаляване и на цената на тока, но от 1 юли 2013 г., прогнозира той. При дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия ще приложим механизма, заложен в промяната на Закона за енергетиката, предвиждащ да влезе в сила и регулаторният одит. Семерджиев заяви, че в близките седмици ще стартира регулаторния одит на трите дружества ТЕЦ "Марица Изток" 1, 2 и 3, вече са избрани и експертите за това, поясни той.

Няма опасност да има бум на ВЕЦ-ове у нас по подобие на това, което се случи с ВЕИ, подчерта Семерджиев. Няма да има изненади по отношение на нови ВЕЦ-ове, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай