Съдят Instagram за събиране на лични данни

Практиката е незаконна, особено когата става дума за биометрични данни

Съдят Instagram за събиране на лични данни | StandartNews.com

Фейсбук е изправена пред нови твърдения, че незаконно събира биометричните данни на потребителите, този път в съдебно дело, насочено към приложението за споделяне на снимки Инстаграм (Instagram), собственост на компанията, предаде Economic.bg.

Миналия месец Фейсбук предложи да плати 650 млн. долара в опит да уреди дело, в което бе обвинена в незаконно събиране на биометрични данни чрез неразрешена технология за разпознаване на лица от снимки. Случаят е от Илинойс, САЩ.

Новото дело, заведено в понеделник в държавния съд в Редууд Сити, Калифорния, компанията е обвинена в събиране, съхраняване и печалба от биометрични данни на повече от 100 млн. потребители на Инстаграм, без тяхното знание или съгласие, пише "Блумбърг".

Такава практика е незаконна според правилата за поверителност на щата Илинойс, забраняващ нерегламентираното събиране на биометрични данни.

Според нормативната уредба компанията може да бъде принудена да плаща 1000 долара за нарушение. Глобата може да стигне до 5000 долара за случай, ако се установи, че платформата е действала безразсъдно или умишлено.

Едва в началото на тази година Фейсбук започна да информира потребителите на Инстаграм, че събира биометричните данни, става ясно още от подробностите по делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай