Сафридът измества шарана

Цената на традиционната за празника рeчна риба удари 9 лв. за килограм

Сафридът измества шарана | StandartNews.com
  • Цената на традиционната за празника рeчна риба удари 9 лв. за килограм
  • Морето необичайно топло, ври от граца и чернокоп

8-9 лева за килограм удари цената на пресния шаран преди Никулден, показа проверка на "Стандарт". Традиционната за празника риба е значително по-скъпа от миналата година, когато килото вървеше около 6 лева. Дори на Женския пазар, считан за най-евтин в столицата, шаранът върви по 7,90 лв. За сметка на това обаче морето е пълно със сафрид и чернокоп, които се продават изгодно. Рибари се хвалят с изключително богат улов в последните седмици, а цената на морската риба падна значително. Считаният за деликатес чернокоп, който се продаваше за над 10 лева за килограм през лятото, сега може да се намери по 6-7 лева. Почти двойно по-евтин в сравнение с преди няколко месеца е и сафридът, който на рибната борса по морето върви по 3-4 лева. Цената му е съпставима с тази на цацата, която е най-евтината морска риба. Сега обаче се намира по-трудно, а сафрид има в изобилие. По-дребен, но е пресен и много вкусен. Затова и много хора тази година го предпочитат пред шарана, твърдят търговци.

Морето в момента е топло – около 14, дори на места 15 градуса. Други години по това време в началото на декември температурата на е падала до около 6-7 градуса, обясни пред „Стандарт“ доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. По думите му това е предпоставка за изобилието от чернокоп и сафрид в Черно море.В момента чернокопът, който е хищник, мигрира доста активно на юг. Там масово го ловят, макар да е по-дребен от миналата година. Същото е и със сафрида - има го на доста места - около Влас, Приморско, Царево, под Емине и др. За сметка на това ги няма малките пелагични (живеещи по повърхността б.а.) риби като цаца и хамсия. Това е логично, защото като се появи хищникът, ги разпръсква. Тази дребна риба също така мигрира на по-големи дълбочини, където температурата е по-ниска. По тази причина няма голям улов на цаца, обясни доц. Райков.Според него това може да се промени, ако температурата падне значително и се задържи така 10-15 дни. Тогава морето ще изстине. Мигриращите топлолюбиви видове ще се изтеглят и тогава ще се появят малките риби, които са техни жертви – най-вече цацата.Засега обаче все още има в изобилие сафрид, макар и по-дребен – граца. Въпреки това той е много вкусен пресен, а като се изпържи, става като чипс.

Къде се скри  паламудът

Няма го обаче паламудът, който традиционно рибарите чакат в морето през есента.При паламуда има много неизвестни, защото той е далеко мигриращ. Цикълът му обхваща освен Черно море, и Средиземно, и Атлантическия океан. Този паламуд, който ние ловим тук, обикновено едногодишен   наричат го "циганка" (между 700 грама и 1 кг). Тя също мигрира, обаче зависи от т. нар. сила на предишното поколение - дали е успяло да се възпроизведе“, обясни доц. Райков. Затова някои години през есента има изобилие от паламуд, а в други деликатесната риба почти напълно отсъства. През 5-7 години има много силни поколения паламуд. Рибарите го чакат всяка есен, но има години, когато го няма въобще, посочи доц. Райков.

Рибари удариха кьоравото с лефер

  • Изкараха по 2 бона с един улов

Джакпотът за рибарите в Черно море беше преди около месец–месец и половина, когато излезе лефер – цели стада големи риби. Имаше лодки, които хванаха по 300-400 килограма за няколко часа, споделят морски вълци. Тогава килото беше не по-малко от 25 лева. Това прави по 1000-2000 лева от един улов. За такъв лефер винаги има пазар, смята доц. Райков. Той е 3-4 пъти по-голям от чернокопа. Две рибки правят повече от килогарам, дори кило и половина и са идеални за скара.

Ядем едва по 5,6 кг. риба годишно

Българинът е на едно от последните места в Европейския съюз по консумация на риба и морска храна. Миналата година на един човек у нас са се падали средно по 5,6 кг. рибни продукти, сочат данни на НСИ. Това е леко увеличение в сравнение с предходните няколко години, но с около кило по-малко отколкото през 2013 г., когато сме изяли най-много риба за последното десетилетие – средно по 6,7 кг. на човек. За сравнение, в повечето европейски страни консумацията на морска храна е двойно, дори тройно по-голяма, отколкото у нас. С някои държави като Испания, Португалия и Литва разликата ни е 4 пъти. В някои страни има традиция да се яде риба поне веднъж седмично. Според статистиката българинът слага на трапезата си четири пъти повече свинско, отколкото риба. Миналата година сме изяли средно по 10,9 кг. свински мръвки. В това число влиза само месото. Отделно сме изяли по 13,4 месни произведения като колбаси, консерви, сланина и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай