РИА: Турски поток минава през България

Изборът е направен, съвсем скоро ще имаме официалното съобщение от "Газпром"

РИА: Турски поток минава през България | StandartNews.com
  • Изборът е направен, съвсем скоро ще имаме официалното съобщение от "Газпром"

Изборът е направен. Турски поток минава през България. Това стана ясно от анализ, публикуван в най-голямата руска агенция РИА Новости. Според него маршрутът на втория ръкав на Турски поток вече има реални очертания като всички последни събития на Балканите сочат, че тръбата ще мине именно през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Три знака, че това ще се случи, посочва РИА. Първият е, че съвсем скоро ще имаме уведомление черно на бяло от "Газпром".
През ноември "Газета комерсант" неочаквано публикува материал, че "Газпром" е определил маршрута през България. В същия ден обаче от българското енергийно министерство с учудване съобщи, че не е получавало уведомление. Скоро това ще се промени на 180 градуса, съобщава РИА. От анализа й става ясно, че в най-скоро време ще получим цялата нужна документация.

Вторият знак е, че в анализа ясно, че подчертава, че България няма да остане без газ.
За България няма голям проблем със захранването с газ. Тя е съседна на Турция и няма проблем газът да минава от Турция към България, както сега тече от нас към Турция, се казва в анализа. И се подчертава, че за Русия е особено важно газта да стигне до Сърбия и другите страни от Източна Европа, които в момента вземат газ от газопровода през Украйна. Затова Москва се тревожи какво ще се случи със Сърбия след последните събития при съседите.

Именно те ускоряват процеса. Русия иска да  съхрани своето енергийно влияние на Балканите. В този контекст трябва да се имат предвид неотдавнашните събития на хаос в Сърбия, които отчасти напомнят за събитията в Македония преди две години, се подчертава в анализа. И се казва, че първият ръкав на Турски поток ще бъде пуснат в края на тази година. Северен поток 2 и вторият ръкав на Турски поток най-вероятно ще бъдат пуснати през 2020 година, но още не може да се каже кога.

Това, разбира се, съществено ще намали количествата транзитен газ по южния коридор.
"Газпром" и "Нафтогаз" (Украйна) водят преговори какво се случва с него, защото Украйна може да бъде принудена да демонтира една, дори две от трите тръби. И да остави само една. По нея ще влиза газа, докато тръгне Турски поток. Освен това в бъдеще може да възникне пазарна необходимост от допълнително вкарване на газ в Европейския съюз. Москва нееднократно е казвала, че няма да спре напълно газа през Украйна, но иска икономическа целесъобразност.

РИА съобщава, че преди дни българската страна е казала, че няма да иска компенсации за намаления транзит през своя територия по старата тръба само ако вторият ръкав мине през България и се наложи преходен период с намалени доставки. От своя страна Русия иска ясни гаранции, че проектът няма да бъде блокиран.

На този фон идва третият знак, че трасето ще минава през България: настояването за това на Унгария. Решението за нея излезе. Тя е получила от "Газпром" гаранции, че руският газ ще стигне до територията й през 2020 г. дори и ако Москва и Киев не успеят да се разберат какво се случва със старото трасе и украински газ няма. Шефът на "Газпром" Алексей Милер унгарският министър на външните работи и търговията  Петер Сиярто подписаха споразумение според което "Газпром" дава гаранции на Унгария, че ще й осигури природен газ, независимо какво се случи със споразумението между Украйна и Русия. По думите на Сиярто Будапеща разчита на доставка на газ по Турски поток още през втората половина на 2021. Много е важно за нас е какво ще бъде трасето, защото си сътрудничим с българските и сръбски колеги, имали сме срещи за графика на работата, каза Сиярто.

Така се налага изводът, че вторият ръкав на Турски поток ще мине през България. Геополитическите причини за това да две: желанието на Русия да запази енергийното си влияние на Балканите и събитията в Сърбия.  

Съвсем в началото "Газпром" имали два варианта за продължение на втората тръба от "Турски поток", припомня РИА. Първият бил тя да мине през България, втория - през Гърция. Избран бил първият - през нашата страна. Но в този най-ранен етап България не планира това, защото не искала да повтаря грешките си от "Южен поток". Така Русия започнала да разглежда алтернативния вариант през Гърция и Македония. Но след хаоса в Скопие преди две години Москва си дала сметка, че рискът за този маршрут е прекалено висок. Затова се върнала към първия вариант - през България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай