Рейтингова агенция удари американски банки, иде ли катастрофа

"Муудис" понижи кредитните рейтинги на няколко малки и средни банки в САЩ

Рейтингова агенция удари американски банки, иде ли катастрофа | StandartNews.com

Агенция "Муудис" понижи кредитните рейтинги на няколко малки и средни банки в САЩ. Агенцията предупреди, че понижението на рейтингите може да засегне и някои от най-големите кредитори в страната.

Кредитната стабилност на банковия сектор в САЩ вероятно ще бъде подложена на изпитание от рискове при финансирането и по-слабата рентабилност, коментира "Муудис", цитирана от Ройтерс.

Агенцията понижи с една степен рейтингите на 10 банки и постави шест банкови гиганта в режим на преразглеждане за потенциално понижаване.

"Резултатите на много банки през второто тримесечие показаха нарастващ натиск върху рентабилността, което ще намали способността им да генерират вътрешен капитал", се казва в съобщението на агенцията, където се посочва, че "на хоризонта се задава лека рецесия в Съединените щати в началото на 2024 година, а качеството на активите изглежда ще се влоши, като има особени рискове в портфейлите на някои банки с бизнес имоти".

Според "Муудис" повишените експозиции към бизнес имотите са ключов риск поради високите лихвени проценти, свиването на търсенето на офиси в резултат на дистанционната работа и ограничаването на наличността на кредити за сектора на бизнес имотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай