Революция! Росен Христов разкри как водородът влиза в индустрията ни

Енергийните министри на 5 държави чертаят у нас бъдещето на зелената енергия

Революция! Росен Христов разкри как водородът влиза в индустрията ни | StandartNews.com

В България трябва да се концентрираме в изграждане на инсталации за водород близко до консуматорите. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов по време на конференцията “Енергия за зелено бъдеще”. В двудневния форум, организиран от Министерство на енергетиката, участват президентът Румен Радев и енергийните министри на Румъния, Унгария, Азербайджан и Турция.

ВИЖ ОЩЕ: Радев срази Кирил Петков. Разкри белите му за газа

Използването на водорода за производство на електроенергия все още не е продуктивно. Затова поне в началото водородът ще е предимно за индустриални цели, за производство на горива, на амоняк, на торове, обясни Христов.

България има няколко района с доминираща въгледобивна индустрия и с тецове. Там виждам предприятия, които ще са консуматори на водород, и инсталации за производството на този газ, каза още Росен Христов.

Министърът обясни, че има голяма разлика в структурата и потреблението на водород в сравниние с природния газ, който искаме да заместим.

Природният газ е изкопаемо гориво и му трябвала мащабна инфраструктура, която води към потребителите. Водород се произвежда чрез електролизьори, с вода и ток и близо до големите консуматори на продукта.

Използването му в транспорта изостава, въпреки че говори и за водородни влакове, заяви Христов. Той допълни, че често обсъждал с различни бизнеси, че зелен водород се прави от възобновяеми енергийни източници. Според министъра това не било правилно, водород можело да се произвежда там, където има вода и електропреносна мрежа.

Темата за електрификацията кара често хората да си представят електрически коли. Основното направление обаче е жп транспортът, който у нас има голям потенциал, защото превозите с влак са под средното ниво за Европа. В България има интермодален център в Пловдив, където преминават 4 пъти повече товари, отколкото е заложено по бизнес план.

Министърът прогнозира интермодални центрове, свързани с жп транспорта, развитие на мрежата, която да позволява високоскоростни влакове. Градският транспорт е друг голям сектор, който ще се електрифицира, каза още той.

Зеленото бъдеще на енергетиката изисква жертви и те се изразяват в по-високата цена - и на енергията, и човешката цена, заяви президентът Румен Радев.

"Къде остана енергийната криза отпреди 7 месеца, когато проблемите в сектора се решаваха ден за ден?  Днес имаме вече завършен интерконектор с Гърция през който получаваме газ от Азербайджан и то на цени които сме договорили преди 10 години. Имаме достъп на гръцката газопреносна мрежа. Имаме достъп до всички терминали за втечнен газ на турската компания „Боташ“. През нашата страна преминава и руски природен газ за Сърбия и Унгария", каза още държавният глава.

Днешната инициатива – подписването на споразумението с Азербайджан по инициативата „Солидарити ринг“, вече далеч надхвърля решаването на ежедневните проблеми на енергетиката и благодаря на министрите, благодарение на които тази инициатива става реален факт, допълни Румен Радев.

Германската посланичка Ирене Мария Планк похвали България, че като Германия е успяла да се измъкне от енергийната зависимост от Русия след началото на войната в Украйна.

България е вдъхновяващ пример в това отношение с интерконектора с Гърция и договора със САЩ за доставка на ядрено гориво. Най-важният актив в това отношение за всички нас обаче е членството в ЕС и че бяхме заедно в това предизвикателство, допълни Планк.

Според нея България ще тръгне по отъпкан път, когато започне да се разделя с въглищната енергетика. Тя подчерта, че Германия има 30-годишен опит, от който ние можем да се възползваме. Сега това следва и за ядрената енергетика, но няма да тръгнем срещу Франция – тя е най-важният ни съюзник в ЕС, увери още Планк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай