Разпродават на парче "Ален мак"

50 патента и търговски марки като крем "Каро" и детската серия "Па-па" са оценени за над 1 млн.

Разпродават на парче "Ален мак" | StandartNews.com

Разпродажбата на някогашния козметичен гигант "Ален мак", който спря работа по Гергьовден 2010 г. и 10 месеца по-късно беше обявен в несъстоятелност, започва на 25 януари. В сряда синдикът Стефан Георгиев разлепи на пустеещата сграда на Карловско шосе обявленията за първите търгове на отделни активи, съобщи novglas.com. Стартовата цена за най-ценния от тях - над 50 патента и търговски марки, сред които са паста "Поморин", крем "Каро", боя за коса "Импресия" и детската серия "Па-па", е 1 048 000 лв.

Преди да стартира продажбата на парче, бяха направени два неуспешни опита за пласиране на цялото предприятие, които разбиха надеждата на облигационерите - две банки и ПОК "Доверие", да си приберат бързо дължимите около 12 млн. лв. Общите дългове на "Ален мак" са над 17 млн. лв. Положението не е розово при сегашната криза и мъртъв пазар на недвижимости, но се надявам да погасим поне задълженията към кредиторите с обезпечения, коментира синдикът. Това означава, че бившите работници, които имат да получават сериозни суми, ще разчитат само на гаранционния фонд, а другите банки и търговските партньори едва ли ще получат нещо.

"Ален мак" потъна, след като спря да обслужва емитирания през 2006 г. облигационен заем за 6,5 млн. евро и тегления втори кредит за 600 хиляди евро и те станаха предсрочно изискуеми.

Заложените пред облигационерите търговски марки, към които се очаква най-голям интерес, пък се оказа, че са били регистрирани за ЕС, Русия и Украйна на името на офшорката VVVP със седалище във Вадуц. Засега "Ален мак" печели всички дела за заличаването им в европейското патентно ведомство ОХИМ в Брюксел, успокои потенциалните кандидати синдикът Стефан Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай