Расте интересът към санирането на панелките

Расте интересът към санирането на панелките | StandartNews.com

София. Продължава да расте интересът към енергийното обновяване на старите жилищни кооперации в страната. Подадените заявления към края на ноември за подкрепа са 377 от 34 града, съобщиха от областния информационен център. Само в 2 областни града още нямало подадени заявки - Ловеч и Силистра. Най-голям интерес към саниране на панелките е регистриран в столицата. Тук са подадени 106 заявления за подкрепа. Следват Пловдив - с 33 заявки, Благоевград – с 23, Варна и Бургас – с 21 и 18 Русе – с 17, Стара Загора, Добрич и Смоляна – с по 15 заявки.

В Министерството на регионалното развитие вече са внесени за оценка общо 286 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от собствениците. Одобрените към момента сгради са 198, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяване. Отхвърлените сгради са незначителен брой в сравнение с общия брой подадени заявления – само 19.

Подадените заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност вече са 33, а за 24 вече има и сключени споразумения. Първите сгради, който ще се санират, са в София, Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково.

От 28 ноември собствениците вече ще получават безвъзмездна помощ в размер на 75% за обновяването на притежавания от тях дял от общите части, припомнят експертите. Собственците на жилища ще заплащат 100% само от разходите за дограма. Намален е и размерът на първата вноска, която собствениците осигуряват след подписване на споразумение за финансова помощ - от 30 на 15 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай