Пускат парите от КТБ за Деня на банкера

Пускат парите от КТБ за Деня на банкера | StandartNews.com

Трезорът на Цветан Василев на червено с 3,745 млрд. лева

Корпоративна банка вече е без лиценз. Това означава, че остават броени дни до момента, в който нейните вложители ще могат да си получат парите. Те загубиха достъп до депозитите си на 20 юни, когато БНБ постави банката на Цветан Василев под специален надзор. Оттогава минаха точно 139 дни. Вложителите ще трябва да изчакат още близо месец - до 4 декември, когато изтича крайният срок за разплащане на гарантираните депозити, фиксиран в закона. Според текстовете там процедурата трябва да приключи до 20 работни дни от момента на отнемане на лиценза.

Така, както "Стандарт" съобщи още преди две седмици, парите от КТБ ще са достъпни по Никулден.
Вчера управителният съвет на БНБ излезе със съобщение, че отнема лиценза на поставената под специален надзор банка. Част от мотивите за това са отрицателната капиталова адекватност от 180,18% при изисквана от закона 12%. Отрицателният капитал е в размер на 3,745 млрд. лв. Още вчера централната банка е поискала от Софийския окръжен съд да открие производство по несъстоятелност за КТБ, както е по закон. Ще бъде уведомен и Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който отсега нататък поема казуса. Той трябва да осигури парите за изплащане на гарантираните депозити, да избере банките, в които ще бъдат прехвърлени и изплащани те. Както и да назначи синдици в КТБ, за да сменят квесторите. БНБ ще предложи списък от имена, но последната дума е на ФГВБ. Докато това се случи, квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще изпълняват задълженията си.

След обявяването на банката в неплатежоспособност се определя началната дата на несъстоятелността. Това става по предложение на БНБ. След тази дата се обезсилват всички сделки и дейности с пари и имущество на банката и стават невалидни. Ако след тази дата има сключени например цесии, те се обявяват за невалидни. Ако БНБ реши да посочи за такава дата 20 юни, когато постави КТБ под специален надзор, доста хора, продали влогове или кредити на по-ниски цени, ще изгорят, коментират юристи. От този ден всички влогове и кредити в други валути се преоформят в български лева по курса на БНБ за деня.

Умуват как да спасят държавните сметки

Блокирани са 159 млн. лева на енергийните фирми

Търсят се варианти за спасението на държавните средства в КТБ. Това обясни служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той припомни, че 159 млн. лева на държавни дружества от сектор "Енергетика" са в банката. Според Щонов около 1/3 от тях могат да бъдат спасени. Министърът не посочи никакви варианти за спасяване на средствата, но пред парламента по-рано вчера уточни, че се работи за сключване на договори за цесии за надгарантираните средства в банката.

Решението за спасяването на парите на държавните дружества ще зависи от начина, по който се събират необезпечените кредити в КТБ. Това коментира по повод решението за отнемане на лиценза на КТБ и служебният вицепремиер Екатерина Захариева. Тя препоръча да бъде наета фирма, която да проследи парите, и обясни, че това може да бъде направено от синдика на банката или от Фонда за гарантиране на влоговете. .

Една от най-пострадалите от несъстоятелността на КТБ държавни енергийни фирми е "Булгартрансгаз", посочи министър Щонов. Дружеството има блокирани в КТБ 55.2 млн. лева. Отделно "Булгаргаз" има затворени 17.1 млн. лева. Те плащат своите задължения навреме, но полагат големи усилия да събират необходимите средства, коментира Щонов и допълни, че приоритетът сега е плащането на доставките от газ за декември на "Газпром".

Средствата на Българския енергиен холдинг в КТБ са 44.1 млн., на "Мини Марица-изток" - 17.9 млн. лв., на НЕК - 14.7 млн. лева, а на АЕЦ "Козлодуй" - 4.6 млн. лева. Близо 90 млн. лв. в КТБ има блокирани и общинската "Топлофикация София".
Солидни средства имат в КТБ и държавните транспортни компании. 27.4 млн. лева са блокирани на "Летище София", 5.7 млн. - НК "Железопътна инфраструктура". Държавни оръжейни фирми "Терем" и "Кинтекс" също имат затворени в КТБ, съответно 8.5 и 6.5 млн. лева.

Теглиш до 196 000 лв. само с лична карта

Фондът за гарантиране на влоговете има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете. Защитените суми на вложителите в КТБ ще бъдат изплатени в законово определения срок, съобщиха от ФГВБ. От началния ден на изплащането - 4.12.2014 г., всеки вложител в КТБ ще има достъп до 196 000 лева от депозита си. За да получи плащане, вложителят трябва да отиде в определената му обслужваща банка, където представя документ за самоличност - лична карта за физическо лице, и се разпорежда със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

Няма законово изискване и не е необходимо вложителят да прави заявление до ФГВБ или до обслужващата банка, за да получи изплащане на гарантираната сума.

Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел. 0700 144 03 и на уебсайта на ФГВБ: www.dif.bg.

Дават на прокурор съмнителни сделки

БНБ уведоми Софийска градска прокуратура за нарушения в КТБ, засечени в банката по време на одита. На първо място е посочена врътката с ТЦ-ИМЕ, за която "Стандарт" вече писа. Въпросната фирма фиктивно е дала заем на банката, като в действителност преди това е изтеглила въпросната сума от самата банка под формата на кредит. За целта е получено разрешение от подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", КТБ да включи сумата от 35 млн. евро в капитала си от втори ред. В доклада, внесен от квесторите в БНБ на 27 октомври, е установено, че банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка. Затова централната банка сега нарежда операцията да бъде отменена. Няколко фирми на Цветан Василев - "Дунарит", "Търговски парк Тракия", "Планасат" и др., теглят кредит от КТБ, внасят парите по сметки на ТЦ-ИМЕ, а тя със събраните средства участва в увеличението на капитала. Ще се търси и международен одит, който да проследи извършените операции с активи на КТБ, довели до дупката в собствения й капитал.

Адвокат Валя Гигова: Не са верни слуховете за забавяне с години

Слуховете за забавяне с няколко години на изплащането на влоговете в КТБ са несъстоятелни, въпреки че законът в това отношение е твърде пестелив. Достатъчно ясно е уреден началният срок за изплащане, който е 20 дни от датата на отнемане на лиценза. БНБ може да удължи този срок с 10 дни при нужда. В закона няма краен срок за изплащане. Това е с цел да не бъдат притеснявани вложителите - те трябва да имат достатъчно време да си поискат парите. Но вероятно опасенията за по-дълъг срок се свързват с общата 5-годишна погасителна давност. Хората трябва да бъдат спокойни, че защитените им сметки ще бъдат изплатени в пълния размер и своевременно. Управителният съвет на фонда трябва да избере банката или банките, чрез които ще стават плащанията, и да ги оповести публично. В страната има достатъчно банкови офиси в много населени места. Квесторите трябва да дадат информация на фонда кои са вложителите с гарантирани влогове и след 20 работни дни да започне да плаща.

Парното продава вземания за 89 млн.

"Топлофикация София" търси на кой да продаде вземанията си от КТБ. Общинският съвет упълномощи ръководството на дружеството да преговаря за цесията. Столичното парно има блокиран депозит в размер на 89 млн. лв. без лихвите. Дружеството е готово да продаде наведнъж или на части това вземане на лица, които имат дълг към банката. "Не приемаме сконтиране на сумата, но предлагаме погасяване за срок от три години без лихва", обясни условията общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Той посочи, че до момента няма проявен интерес от конкретен длъжник на КТБ. Според общинарите това е единственото възможно решение за спасяване на парите на "Топлофикация София". Другата алтернатива е да се нареди на опашката на кредиторите и да чака продаване на активите на КТБ след обявяването й в несъстоятелност.

Средствата са заложени в ремонта на бюджета

Румен Порожанов, министър на финансите в служебния кабинет

Недостигащите средства във ФГВБ са заложени в актуализацията на бюджета и ще бъдат изплатени или чрез гаранция към фонда, или чрез директен заем от хазната. Няма да има проблем за ресурса от 3.6 млрд. лева за плащания, които да стартират 20 дни след отнемането на лиценза. Актуализацията на бюджета е необходима, за да се даде картбланш за извършването на трансфер при необходимост, ако не стане с гаранция. Така ще да могат да бъдат платени всички пари. Актуализация ще даде тази възможност и не е необходимо да се изчаква да наберем допълнителния ресурс, който ни трябва. След като бъдещият министър на финансите има възможността да направи необходимите попълнения във фискалния резерв, няма да има проблем да осигури на секундата средствата. В момента нивата на фискалния резерв отново са 8.8 млрд. лева, така че необходимите пари ги има, за да се даде ликвиден ресурс на гаранционния фонд. Няма как да не започне изплащането.

Оставка на Искров ще е морален акт

Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ

Тепърва ще разберем колко ще струва на икономиката ни фалитът на КТБ. При всички случаи още през следващата година ще има отрицателен ефект спрямо БВП. Но смятам, че случаят с КТБ е изолиран и няма да се отрази на банковата ни система като цяло. Освен имиджово и спрямо доверието едва ли ще има други преки отрицателни ефекти от отнемането на лиценза на КТБ. На заседанието финансовият министър Порожанов изрази сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ през месеците, в които нямахме НС и имаше специален надзор. Случаят КТБ ще има да се решава още много години, с отнемането на лиценза й БНБ прехвърли топката от своята "градинка" към държавата и правителството. Колкото до оставката на Искров - парламентът няма основание по закон да я поиска.

Ако той го стори, това ще е морален акт. Искам ясно да кажа, че гарантираните депозити са гарантирани от държавата, а не от ФГВБ. Всеки един депозит ще бъде изплатен, защото държавата стои зад него. Фондът е само инструмент на държавата и когато той не е достатъчен, държавата влиза със своите функции. Предприятията с разплащателни сметки, средства и обезпечения в банката ще понесат определени загуби и няма начин това да не рефлектира върху техните работници. Във фискалния резерв има пари, така че дори да не се направи актуализация и да се наберат средства, може временно да се използват парите от там. Но до края на годината те трябва да бъдат възстановени, защото през януари имаме голям падеж.

Още не знаем колко ще струва на икономиката

Петър Чобанов, депутат от ДПС, бивш министър на финансите в кабинета "Орешарски"

Не е ясно колко ще струва на икономиката ни фалитът на БНБ. Още е трудно да се каже, тъй като има преки и косвени ефекти. Преди няколко месеца беше предложено банката да бъде разделена на две - на "добра" и "лоша", но тогава това не беше прието. Тогава все пак бяха предприети действия КТБ да остане работеща, но видяхме, че с тази капиталова оценка може би тези действия щяха да са обречени на провал. При всички случаи ще има увеличена цена на дълга на България заради нарастване на кредитната необходимост.

А можеше това да се случи по-плавно във времето, ако бе приета предложената от нас актуализация, в която бе увеличен таванът на дълга, така че плавно за 3 месеца да се набере необходимият ресурс. За съжаление това бе пропуснато и оттук нататък става наистина по-трудно. С общи усилия сега ще търсим най-добрите решения, но те трябва да бъдат предложени от финансовия министър, който ще дойде. За радост, приложихме наредбата, приета от предходния служебен кабинет, за разделяне на парите на държавните предприятия в банките. И ако към края на февруари 2013 г. в КТБ е имало над 800 млн. лв. пари на държавни предприятия, то сега има 240 млн. лв., тоест те са многократно по-малко. По отношение на структуроопределящите предприятия може да се иска разрешение от ЕК за държавна помощ при строги условия за оздравяването на тези фирми, но това трудно може да се приложи към частните компании и трябва да се мисли за механизми в процеса на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай