Птичката Боинг отказва да лети

САЩ започнаха разследване на двигателите на 777

Птичката Боинг отказва да лети | StandartNews.com
  • Авиокомпании отмениха полети с определен тип машини
  • САЩ започнаха разследванена двигателите на 777

Легендарната марка самолети Боинг вече не е городост на САЩ. В последните две години нейни машини създадоха много сериозни проблеми, причиниха не една човешка трагедия. Бяха спрени за известно време, но след пускането в небето отново започнаха мъките. Какво всъщност се случва?

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) оповести, че ще започне допълнително разследване на самолетите Boeing 777 след инцидента с полет на този модел на компанията United Airlines, който доведе до аварийно кацане на международното летище в Денвър."Въз основа на първоначалната информация стигнахме до заключението, че интервалът за проверка трябва да бъде увеличен за т. нар. "кухи лопатки на двигателя", които са уникални за този модел, използвани единствено за самолети Boeing 777", се казва в изявление на FAA.Миналия месец самолетът кацна в Денвър след проблем с десния двигател P&W4000, който причини само леки повреди на самолета, според Националния съвет за безопасност на транспорта в САЩ (NTSB). Моторът обаче се разпадна в небето, над жилищните сгради падаха отломки и по чудо се размина без жертви.

Компании отказват полети с тези машини

Федералната авиационна администрация на САЩ издаде аварийна директива за летателна годност, призоваваща за "незабавни или засилени проверки на самолети Boeing 777, оборудвани с определени двигатели Pratt & Whitney PW4000".Американската авиокомпания United Airlines отмени полетите на своите 24 самолета Boeing 777 след инцидента. Японското транспортно министерство също нареди на превозвачите Japan Airlines и ANA Holdings Inc да предприемат същия ход. Korean Air Co. Ltd. е поредна авиокомпания, която спря от експлоатация притежаваните от нея самолети 777 на Boeing Co. "Боинг" обяви, че в момента в активна употреба са 69 такива машини.

Имаше демонстративен полет на 737

В края на миналата година "Боинг" организира първи полет в присъствието на медии на своя модел "737 Макс". Той идва след продължила 20 месеца забрана за употребата на този самолет. Отнемането на лиценза, в комбинация с пандемията, бяха тежък финансов удар за авиогиганта. Медиите бяха поканени, за да се убедят, че най-популярният модел на фирмата е напълно безопасен."Доверието започва точно тук, в пилотската кабина. Пилотите трябва да изпитват увереност. Сигурен съм, че ще бъде така. След това увереността се предава и на пътниците. Вярвам, че този самолет е напълно безопасен. Нито един модел не е минавал през толква много проверки. Достигнахме до момент, в който безопасността е на изключително ниво", каза пилотът Питър Гембъл.

Къде е проблемът

В авиационната индустрия - в авиацията и в гражданската авиация в частност, компромиси със сигурността са недупостими. В този смисъл и коментаторите, и анализаторите, и разследващите на двете самолетни катастрофи - в Етиопия и в Индонезия - твърдят, че не толкова компромисът със сигурността е причина, колкото пропуски в регулаторните механизми на САЩ, които датират от много време. "Докато извършвахме техническо обслужване, открихме останки от външни обекти в недоставени самолети (737 МАКС), намиращи се понастоящем на склад", е казал пред Би Би Си говорител на компанията производителка. "Разкритието доведе до щателно разследване и незабавни поправителни мерки в нашата производствена система". Обектите са били в горивните резервоари в крилете на самолетите. Терминът "останки от чужди тела" (англ. Foreign Object Debris) включва всяко вещество, парче или частица, което не е от самолета и може да причини повреда. Разкритието е последното от поредица, която срина продажбите на някога най-продавания самолет на фирмата, отбелязва Би Би Си.

Боинг плаща 2,5 млрд. долара заради двете катастрофи

Боинг ще плати 2,5 млрд. долара (около 2 млрд. евро) под формата на глоба и обезщетения във връзка с катастрофата на два самолета от модела 737 Max. Министерството на правосъдието на САЩ във Вашингтон съобщи, че компанията се е съгласила да плати глобите. В замяна американските власти ще преустановят наказателното производство в САЩ за конспирация с цел измама. При катастрофите през 2018 и 2019 г., които доведоха до заземяването на 737 MAX, системата MCAS погрешно се активира, натискайки носа на самолета надолу в отговор на подадена погрешна информация от единствения дотогава датчик. Системата не позволи на пилотите да отменят корекциите в ъгъла на наклона и в крайна сметка се стигна до инцидентите.

Причините за двете катастрофи са едни и същи

Анализът на данните от черните кутии на катастрофиралия самолет Boeing 737 Max 8 на Етиопските авиолинии показва "явни сходства" с инцидента в Индонезия, при който се разби лайнер от същия модел, собственост на компанията Lion Air.Самолетът на Етиопските линии катастрофира след излитане от Адис Абеба, при което загинаха всички 157 души на борда.  И в двата случая данните показват резки колебания във височината, на която са летели самолетите, с хаотични изкачвания и спускания.Междувременно "New York Times" излезе с публикация, според която пилотите, управляващи 737 МАХ, не са имали възможност да се обучават на симулатор и не са били подготвени за работата със софтуера и конкретно със стабилизираща система. През октомври 2018 г. в Индонезия се разби същият тип самолет със 181 пътници на борда и 8-членен екипаж. Тогава експлоатацията на машините от този модел беше под забрана в 50 държави. Сега забраната на много места стои и за моделите 777. Каквото и да се случи впоследствие, репутацията на Боинг е почти пред нокаут. Как компанията ще се излезе от това състояние, в момента не е съвсем ясно.

                         

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай