КНСБ каза кога хлябът тръгва надолу

Цените на хляба след отпадането на ДДС намаляват, но не с 20 процента, колкото е размерът на данъка

КНСБ каза кога хлябът тръгва надолу | StandartNews.com

Цените на хляба след отпадането на ДДС намаляват, но не с 20 процента, колкото е размерът на данъка.

Според проучване на КНСБ за белия хляб - намалението в големите вериги е около 2 процента, в малките 0,5. За хляб "Добруджа" спадът при големите търговци е малко над 5 процента, а при малките е 2,4. За типовия хляб имаме почти нищожно намаление от 0,2 процента и то само при големите вериги. Най-голямото намаление е при пълнозърнестия хляб, където спадът е над 6 процента.

В крайния вариант на гласуваната актуализация на бюджета беше прието ДДС да падне за всички видове хляб, както и за брашното. И въпреки че отпадна идеята разпоредбите да важат само за някои варианти на насъщния, намалението за крайния потребител отново не е едно и също. Като разлика има не само при различните видове хляб.

"Прави впечатление, че дори и в големите търговски обекти не с еднаква степен е намалението на цената на хляба. В повечето е около 10-15 процента, но има и такива, които се задържат. Наблюдаваме и случаи, в които има 20 процента намаление", коментира пред БНТ Виолета Иванова, КНСБ.

Според данните, събрани от КНСБ, се очаква масово понижение на цените на хляба тази седмица.

Намалението зависи от оборота, режийните разходи на съответния търговец или производител, а за по-малките играчи на пазара е необходима и допълнителна разяснителна кампания, отчитат от КНСБ. Един от големите производители у нас вече свалил цената със средно 20-25 стотинки, в зависимост от вида и грамажа му.

"За жалост бихме желали да задържим тази цена на хляба, но с такова увеличение на газа, няма да можем. Конкретна сметка не можем да направим, тъй като не само цената на газа, ред други суровини с по-висока или с по-ниска стойност при ценообразуването също търпят постоянна промяна. За жалост обаче, тя никога не е надолу", каза Димитър Петров, изпълнителен директор на хлебозавода в Белослав

И докато големите производители се чудят като да запазят по-ниските цени, за малките те все още са непостижими.

"Нашата цена няма да падне причините - първо че е ниска и по-добре стои спрямо конкуренцията. Другата причина - ние сме малка фурна, произвеждаме около 500-600 до 700 хляба", обясни Велика Славова, председател на земеделска кооперация, село Професор Иширково.

В съседна Гърция също се обсъжда въвеждане на нулев данък върху цената на хляба.

В Гърция само през април хлябът е поскъпнал с 5%, а на годишна база цената му се е качила с над 13% и в момента най-купуваният хляб в страната се продава средно за 3 евро и 20 цента за килограм.

От месеци дебатът там е дали ДДС на хляба да се намали от 13% на 6%. Според държавата обаче - това ще струва на бюджета 140 млн евро за година и засега решение няма.

В Румъния към момента не се предвижда намаляване на ДДС върху хляба и хлебните изделия. Ставката е 9%, а килограм бял хляб струва 86 евроцента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай