Сряда,

Прогноза: Икономиката ни ще се съвзема през 2022

От: Рачо Рачев -
Прогноза: Икономиката ни ще се съвзема през 2022
A
A
A

Българската икономика ще се свие с около 4-5%. Това е прогнозата, около която се обединиха повечето финансови институции. Потвърждение в интервю за БНТ изрази и Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Той акцентира на три основни извода от прогнозите. Факт е, че не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Второ - догодина няма да наваксаме всичко, на практика догонването ще стане може би към средата на 2022 г. И трето - това са прогнози на база, ако няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност. Ако има такъв вариант, тогава вече всички тези прогнози за следващата година, се разпадат, обясни икономистът.

В исторически план, в момента нашият пазар на труда стои добре, смята икономистът. По думите му, проблемът е за хора, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича, и бъдат ударени от втора вълна, тъй като вече са изчерпали този механизъм.

Голямата тема е колко ще бъде дефицитът за следващата година и в каква степен той е смислен, тоест политиките, които борят коронавируса или имат други цели, и в каква степен е раздуването на разходи, обясни Ганев.

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително, допълни той. Ако попаднем във вариант нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита, смята икономистът.

Към момента базовият сценарий със сигурност изглежда по-положителен, отколкото много икономисти си представяха, категоричен е експертът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички