Продават от мазето нелегални домати

Продават от мазето нелегални домати | StandartNews.com

Проверявайте не само складовете, но и домовете на търговците, зоват производители

Затягането на контрола над нелегалния внос на зеленчуци стресна контрабандистите. Още преди да пристигнат инспекторите на борсите, складовете, които продават домати и краставици на черно, хлопват кепенци. Контрабандният зарзават се изнася в кашони и се продава направо от домовете на нелоялните търговци. Това разказа пред "Стандарт" Костадин Стаменов, зам.-председател на сдружение на зеленчукопроизводителите "Югозапад 2013".
Той призова, когато се правят проверки на борсите, да се проверяват и домовете на собствениците на затворените складове. И посочи, че единственият начин да се прекрати тази практика е да се спрат контрабандните доставки още преди да са влезли в страната.

"Приветствам идеята за денонощни проверки на контролно-пропускателните пунктове, които да продължат поне докато мине пикът на българската реколта", коментира Стаменов. "Добре е, че започнаха да се проверяват всички автомобили, а не само товарните над 3,5 тона", каза още фермерът. Според него с лека кола може да се внесе наведнъж тон зарзават. На ден нелегалните търговци правели по няколко курса и зареждали най-често бракувана стока от Гърция за 60 ст. на кг. Вкарват я у нас и я продават двойно по-скъпо. Българският домат струва 1,60 лв., казва Стаменов. Той си задава въпроса какво е качеството на зеленчуците, които са купени от южната ни съседка за 30 евроцента, след като там качествените домати са поне по 1 евро. "Нямаме нищо против легалния внос, нека има зеленчуци, произведени в чужбина, но да се конкурираме на равни начала", казва Стаменов. Според него следващите, които ще изпищят от нелегалния внос след производителите на зеленчуци, са производителите на ягоди и други плодове, които тепърва започват да зреят у нас.
Денонощните проверки, които започнаха в понеделник, все още не са оказали влияние на цените и произхода на стоката по борсите. Проверка на "Стандарт" показа, че първо се изкупува българската стока.

Малко след обяд на Слатинската борса в София почти липсва родна продукция. Картофите са от Гърция, Германия и Франция и се харчат за около 60 ст./кг. Стари родно производство няма. Доматите са гръцки, а цената им варира от 60 ст. до 1,20 лв./кг. Внос от южната ни съседка са и краставиците. Лукът е от Египет по 70 ст./кг. Има и от Турция, Австрия и Холандия. Български няма.

По-рано сутринта обаче е имало български домати, като най-изгодната цена е била 80 ст. Най-евтиният турски домат пък е 1,30 лв. за кило. При краставиците цените варират от 70 ст. до 1,60 лв. за килограм. Гръцките са по 1,30 лв., македонските - между 70 ст. и 1,20 лв., а българските се търгуват между 80 ст. и 1,60 лв. Чесънът пък е испански и върви между 3 и 4,20 лв. за килограм. На борсата все още не се предлагат и български плодове. Даже ягоди има само от Гърция, а цената им е 3 лв. за килограм.

На един от най-скъпите пазари в София - Ситняково, продавачите уверяват, че няма скок в цените на зеленчуците спрямо миналата седмица. Дори напротив - някои от тях са поевтинели. Преди седмица бг чушката се е харчила по 5 лв. за кило, а сега е 3,80 лв. Краставиците пък са поевтинели с 20-30%. Спадът обаче няма да продължи и нивата на цените ще се задържат, смятат продавачи.

Ефектът от проверките ще се усети до петък

Дано спекулантите да не се възползват, казва Ваня Зидарова, държавен експерт в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

- Г-жо Зидарова, как се отразяват проверките за нелегален внос на зеленчуци върху цените на борсите?

- Все още е много рано да се отчете ефектът от започналите проверки за зеленчуци по границата. Очаквам отражението им върху цените да се усети към края на седмицата. В момента все още се продават зеленчуци, които са внесени у нас преди началото на проверките.

- Миналата година също имаше подобни проверки, до какво доведоха те?

- При предишните проверки отчетохме значително повишение на цените на българските зеленчуци. Те достигнаха до нормални пазарни нива. За съжаление ние не можем да твърдим със сигурност дали поскъпването е било в резултат на проверките или на някакви други фактори. Има и нещо друго - проверките миналата година започнаха през юли, когато е пикът на българското производство.

- Очаквате ли недостиг на зеленчуци по пазарите?

- Българското производство почти никога не може да задоволи напълно търсенето, когато говорим за зеленчуци за прясна консумация. Нямам точни данни как се развива реколтата в момента, но пролетта беше доста лоша и студена, което е възможно да е забавило развитието на растенията. През юли и август със сигурност имаме достатъчно домати, които да задоволят търсенето. Но всички бяхме свидетели на недостиг на краставици, когато се появи зараза по испанските краставици и беше спрян вносът. Повечето големи оранжерии пък изнасят продукцията си. Така че наистина ми е трудно да отговоря еднозначно на въпроса дали ще има недостиг на зеленчуци. Надявам се обаче цените на българските зеленчуци да се запазят нормални и пазарни, а да не се вдигат спекулативно.

Производители: Няма да се вдигнат цените

Масовите проверки по границите няма да вдигнат цените на зеленчуците. Това уверяват зеленчукопроизводители от Пиринския край. "Легалният внос няма да се спре. Ние сме против нелегитимния внос и вкарването на негодна стока", заяви председателят на сдружение "Югозапад 2013" Георги Кафтанов. Според него е необходимо държавата да осъществи по-строг контрол и на търговците по веригата до крайния потребител на зеленчуци и плодове. Проблемът е, че много от прекупвачите не издават касови бонове и по този начин ощетяват държавата. След 10-15 дни на пазара ще има много български домати. Прогнозната им цена според Кафтанов ще е не повече от 1,50-1,60 за кг, тъй като те ще я продават за 1,00-1,10 лева за кг на прекупвачите.

Скъпотия за баловете

Преди да минат абитуриентските балове и 24 май, нито родната, нито чуждата стока ще поевтинеят, категорични са търговците от пазара във Варна. Цените ще падат след празниците, когато излязат масово домати и краставици от българските оранжерии. До края на май се очаква доматите във Варна да станат по 1.20-1.50 лева за кг, а краставиците още по-евтини. Най-много се търсят в момента екосалати - 1 бройка за 30 ст., а две - за 50 ст. Връзка лук и чесън са по 40 ст. Колкото и да ни залеят родни череши и ягоди, цената им няма да падне под 2.50 лева, категорични са продавачите.

А и в края на месеца отварят масово хотелите по морето и тръгва зареждането с пълна пара.

Черешите скачат три пъти до столицата

Влизат от Гърция по 1,50 евро, в София са 8-9 лв., а във Варна - десетачка

12 тона минаха за ден през вътрешната европейска граница между България и Гърция при ГКПП Капитан Петко във вторник. Според документите, които проверяват инспекторите от Агенцията по храните, хрущялките влизат у нас на цена от 1,5 евро за килограм. На пазарите в Хасково са по 4,50 лв. В същото време в софийските магазини килограм от червените плодове се продава на цени между 8 и 9 лева. Още по-скъпо е във Варна - гръцките там са по 5 лева за 500 г, а нашата хрущялка е 3.50 лева за същото количество.

Първата реколта от прочутите череши от градините край димитровградското село Крепост също е налице. Плодовете са узрели малко по-рано от обичайното заради топлото време. Най-доброто качество се продава между 4.50 и 6 лв.
Цената на нашия и гръцкия плод е толкова различна заради по-големите субсидии, които получават овощарите в южната ни съседка. Те вземат и от ЕС, и от държавата си. А българските - само държавни и то много трудно.
"Досега да съм зарязала къртовския труд, който полагаме, за да отгледаме дръвчетата и да съм станала прекупвач на гръцки череши - ей така, на готово - внасяш и продаваш. Но сърце не ми дава да оставя аромата и вкуса, дето ми пълни устата, като хапна от нашите", казва Мара Иванова.

Наплив за бг ягоди

Български или гръцки са ягодите, е въпросът, който всеки задава на големия Колхозен пазар във Варна. Въпреки по-ниската цена на чуждия плод, хората искат родна стока и никой не може да ги подведе в избора им. Нашите ягоди ухаят по друг начин, казва възрастна дама, която се е наредила пред сергия с пресни плодове от Търговище. Цената им е 4.50 лева, а гръцките са по 3.60 лева за кг. На следобедна промоция българските ягоди падат от 4.20 на 3.60 лева. Голям производител в Делиормана гледа 70 дка и изнася в Румъния, хвали стоката продавачка. Заради проверките по границата имаме по-малко гръцка стока тези дни, но българското производство взе да излиза от оранжериите, обясняват търговците.

10 пъти по-малко бусове

Бусовете и камионите, натоварени със зеленчуци, намалели десеторно 2 часа след началото на проверката, отчитат инспекторите. Предполагаме, че нередовните возила изчакват от другата страна на браздата, докато приключи акцията, коментират те. Проверката обаче се очаква да приключи след пика на българското производство - едва в края на юли. Към момента тя не е установила драстични нарушения, казаха от Българската агенция по безопасност на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай