Проблемът на Обединеното кралство с рециклирането и начини за неговото разрешаване

Един от тях е използването на повече „необработена“ или лесно рециклируема пластмаса

Проблемът на Обединеното кралство с рециклирането и начини за неговото разрешаване | StandartNews.com

През последните години Обединеното кралство имаше голям проблем, когато става въпрос за рециклиране на пластмасови отпадъци! Според проучване, направено през 2014 г., само 1,2 милиона тона пластмасови отпадъци са били рециклирани от общо 4,9 милиона тона отпадъци, произведени от гражданите на Великобритания. Както се вижда от цифрите, това е сериозен проблем. Изглежда все пак, че решението е на път.

Както изглежда, проблемът с рециклирането на Обединеното кралство не е в хората, а главно в програмата за рециклиране на пластмасови отпадъци. Има много правила, тъй като има различни видове пластмаса, някои от тях се рециклират лесно, докато други не напълно. От тук започва проблемът при разделението на тези видове.

Според Junk Bunk Ltd  rubbish removals известна компания за извозване на отпадъци във Великобритания, хората в Обединеното кралство наистина искат да рециклират отпадъците си, но са ограничени с предлаганите програми за рециклиране, които затрудняват разбирането им за целия процес. Трябва да се създадат ясни правила и хората да се образоват повече по този въпрос, но по-добри технологии и решения за рециклиране трябва да бъдат направени едновременно с това. Рециклиращите компании не могат да разчитат на хората да вършат голяма част от работата вместо тях. Те трябва сами да намерят решение.

От какво се поражда объркването?

Объркването започва от самото начало. Не само трябва да се разделя боклука от другите непластмасови отпадъци, но също така трябва да се разделят и различните видове пластмаси. Трябва да се има предвид, че всички пластмасови контейнери са спретнато етикетирани въз основа на вида пластмаса, от която са направени. Но някои хора не са напълно наясно, че това съществува.

Например, повечето пластмасови предмети, като бутилки с вода, са направени от полиетилен терефталат (PET), много лесно рециклируем вид пластмаса. Но различните видове пластмаса, като поливинилхлорид (PVC), по-твърда форма на пластмаса, използвана предимно за кредитни карти, е трудна за манипулиране и не е много рентабилна за рециклиране. От друга страна, има и черен кристализиран полиетилен терефталат (CPET), който на практика не подлежи на рециклиране поради факта, че повечето машини за рециклиране не са в състояние да идентифицират черни цветни артикули по време на процеса на рециклиране.

Ето къде се крие основният проблем. Повечето от гражданите на Обединеното кралство трябва да имат диплома за химик, за да рециклират успешно своите отпадъци. Обучаването им може да е един от начините за решаване на този проблем, но е по-надеждно, ако просто оставим специфичните проблеми на експертите.

Какво е решението на проблема с рециклирането в Обединеното кралство?

Според отговорните лица има много решения, които се прилагат до момента. Ключовият фактор е идентифицирането, че Европа не притежава стабилен и рециклируем пазар, тъй като по-голямата част от отпадъците са изпратени в Китай и Малайзия - страни, които използват тази рециклируема суровина за повечето от своите продукти. Така че най-доброто и просто решение беше да се подобри процеса на рециклиране.

Независимо дали го искаме или не, технологията все още се движи бавно и се нуждаем от решение, докато технологията не настигне текущите нужди. Един от начините е да се накарат производителите да използват повече „необработена“ пластмаса или лесно рециклируема пластмаса. Полипропиленът (PP) е лесно рециклируем материал и програма за неговото рециклиране съществува и е готова за използване.

Друго решение е данъчното облагане! Правителството на Обединеното кралство вече стартира данъчен закон, който ще изисква пластмасовите опаковки да бъдат направени от поне 30 процента рециклируеми материали. Много компании вече се споразумяха за това и започнаха да променят опаковките си, за да отговорят на изискването. Но целта е всички компании да го приемат до 2025 г.

Производителите също така са приели схема за разширена отговорност на производителя (EPR), което означава, че те ще поемат пълна отговорност за жизнения цикъл на своите продукти, което води до заплащане на таксата за рециклиране и изхвърляне, ако предложеният жизнен цикъл не е изпълнен.

Но по-жизнеспособно решение идва от гиганта за бързооборотни стоки Procter & Gamble (P&G), който оглавява кампания, известна като Светия Граал. Той включва разработване на маркери и водни знаци, като флуоресцентни пигменти, които са предназначени да идентифицират и отделят всяко парче пластмаса поотделно. Това в крайна сметка ще спести много време на хората, които разделят пластмасата си.

Как да направим рециклирането ежедневие?

Промените, които се очаква да се появят в Обединеното кралство, трябва да направят рециклирането по-малко объркващо за хората и да ги насърчава да го практикуват ежедневно. С всички тези подобрения, които се правят, в крайна сметка ще се промени етикетирането на контейнерите, за да бъде то по-ясно за потребителите.

Идеята е продуктите да бъдат етикетирани с „рециклируеми“, „за многократна употреба“ или „подлежащи на компостиране“. Това трябва да направи нещата много по-ясни за хората и ще ги насърчи да рециклират. Те няма да губят допълнително време, за да намерят как да рециклират определени контейнери, тъй като всичко ще по същество изписано на тях.

Друга инициатива има за цел да направи всички пластмасови контейнери рециклируеми, което прави процеса на рециклиране още по-лесен. Така че всички опаковки, етикетирани със знака за пакет за кръгова икономика на ЕС, могат лесно да бъдат рециклирани.

Рециклирането е един от начините за намаляване на замърсяването в света и всички страни трябва да намерят начини да го правят. Повечето от отпадъците в света, особено пластмасата, завършват в океаните. Там тя отравя рибите и много микропластмаси се изяждат от морски обитатели, които от своя страна по-късно се поглъщат от нас. Нашата пластмаса се връща при нас, искаме или не. Така че трябва да се създадат начини за намаляването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай