През 2014 г.: Евтин метан и дизел без акциз

Отлагат поскъпване с 30 ст. на най-евтиното гориво

През 2014 г.: Евтин метан и дизел без акциз | StandartNews.com

София. Акцизът на метана за автомобили ще остане без промяна през 2014 г., освен ако Брюксел не ни смъмри за това. Страната ни има ангажимент да достигне минималните нива на акциза за ЕС, поради което се налага повишаване на ставката от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул. Това би оскъпило цената на метана за автомобилите с около 0,30 лв. на килограм. Затова от Министерството на финансите поискаха от Брюксел отлагане на повишаването на акциза. Но докато чакаме отговор от Брюксел, акцизът ще остане без промяна. Ако Брюксел се произнесе против замразяването на налога за метан, то ставката ще скочи на 5,10 лева за 1 гигаджаул. По неофициални данни обаче Европейската комисия ще ни разреши метана да остане със стария акциз през цялата 2014 г.

По-евтино гориво ще ползват фермерите през 2014 г. Чрез специални ваучери те ще могат да купуват гориво без акциз за селскостопанските си машини. Ваучерите ще се разпределят между земеделските производители на квотен принцип. Тази държавна помощ за българските стопани е одобрена от Европейската комисия. Помощта е в размер до 84 млн. лв. и ще се предоставя под формата на ваучери за гориво на земеделските производители за обработени земеделски земи, използвани ливади и отглеждани животни. Очаква се 75 000 земеделски производители да получат ваучери за гориво за 2014 г.

10% по-евтин ток през нощта

Новогодишен подарък получиха всички българи от ДКЕВР. В последния работен ден на отминалата 2013 г. регулаторът реши, че от новата 2014 г. битовите абонати ще плащат по-евтин ток. Това в по-голяма степен важи за нощната енергия, която намалява с около 10% при трите ЕРП-та. Свалянето на тарифите за дневния ток е в размер на около 1%. Така от следващия месец фактурата за ток на битовите клиенти на ЕРП-тата ще падне средно с около 2% в зависимост от навиците на домакинството за ползване на еленергия. Най-облагодетелствани от намалението са клиентите в Югоизточна България, които се обслужват от ЕВН. Там тарифата за дневния ток пада най-много - с 1,5% и от вчера киловатчасът струва 18,3924 ст. с ДДС. На нощна тарифа пък клиентите на дружеството ще плащат по 10,4112 ст. без налога. Второто място по размер на сваляне на цените е за клиентите на ЧЕЗ в Западна България. От вчера те плащат по 17,9388 ст. за киловатчас с ДДС. Това обаче е и най-ниската тарифа от 3-те ЕРП-та. Нощната енергия на територията на ЧЕЗ също е най-ниска - 10,2096 ст. с ДДС. Традиционно най-скъпо за еленергия ще продължат да плащат абонатите на "Енерго-Про", които живеят на територията на Североизточна България. Там през деня киловатчасът от 1 януари поевтинява с 0,8% до 19,1496 ст. с ДДС, а нощната енергия вече ще се плаща по 10,6344 лв. с налога.

Запорират сметки за съмнителни товари

При съмнение за данъчна измама, извършвана с превозно средство, натоварено със стока, може да се поиска незабавно обезпечение върху сметки или имоти на получателя на стоката. Наред с това може да се налага запор на превозното средство заедно с цялата стока в него. Камионът ще бъде пуснат, след като се даде обезпечение в пари, банкова гаранция или държавни ценни книжа в размер на данъчните задължения, които ще възникнат при продажба на стоката, но не по-малко от 30% от пазарната й цена. При контрола над рисковите стоки се следят не само влизащите в страната камиони, но и излизащите, както и движещите се между градовете в страната. Така ще се сложи край на укриването на ДДС при внос на зарзават от Гърция, ще се прекрати източването на ДДС с фиктивен износ, както ще бъде нанесен удар и върху опитите за укриване на ДДС при сделки в страната.

Камионите с GPS

Ако превозвате строителни материали, захар или зарзават с камион над 3 тона и ви спре за проверка данъчен служител на пътя, то не се изненадвайте, дори това да стане през нощта. От 1 януари 2014 г. работи новото звено за Фискален контрол към Националната агенция за приходи. Камионите се спират от данъчните на специални фискални контролни пунктове на територията на цялата страна. Основните проверки се правят край границите с Румъния и Гърция. При преминаване през пунктовете задължително се спират всички камиони над 3 тона, а по-малките превозни средства - при съмнение, че превозват рискови за хазната стоки и може да крият налози. Такива стоки са захар, плодове и зеленчуци, месо, строителни материали и зърно. При спиране на камиона данъчните могат да изискват пълната документация за превозваната стока, водача и крайния получател на продуктите. Ако в камиона има някоя от рисковите стоки, превозното средство може да се запечатва с надпис "висок фискален риск" и да се слага пломба с GPS, за да се проследи движението му. Тази стока може да се разтовари само в присъствие на данъчен в предварително определен ден и час или да напусне страната през определен граничен пункт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай