Предлагаме високи технологии на Узбекистан

Предлагаме високи технологии на Узбекистан | StandartNews.com

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви по време на откриването на българо-узбекски бизнес форум в Ташкент, че основен приоритет в икономическата политика на българското правителство е насърчаването и ускоряването на инвестициите и иновациите. "България има готовност за доставки на узбекския пазар на високотехнологични продукти в редица сектори като строителна механизация, фармацевтика, електрическо оборудване и др.", добави той, цитиран от пресслужбата на МС.

Събитието се провежда в рамките на официално посещение на българска делегация в Узбекистан за участие в четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпредседателствана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова от българска страна. Участие във форума взеха и представители на над 20 български компании, които търсят нови възможности на узбекския пазар.

"Провеждането на този форум показва ясно наличието на интерес и от двете страни за засилване на взаимодействието между българския и узбекския бизнес и реализиране на пълния потенциал в двустранните ни търговско-икономически отношения", каза Лукарски.

Министърът на външноикономическите връзки, инвестиции и търговия на Узбекистан Ельор Ганиев от своя страна призна, че стокообменът между България и Узбекистан в момента е скромен и не съответства на възможностите на двете страни. "Има много области от взаимен интерес и трябва да работим за увеличаване на обема и диверсификация на стокообмена", заяви още той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова също изрази своята увереност, че между двете страни съществуват не само солидни традиции, но и сериозни възможности за икономическо сътрудничество. "Трябва да създадем успешни примери и като съпредседател на междуправителствената комисия бих искала да заявя подкрепата на българските институции за засилване на бизнес контактите между двете страни. Българският бизнес проявява значителен интерес да присъства на пазара в Узбекистан", коментира тя.

В рамките на форума тримата министри очертаха редица области, в които съществува голям потенциал за увеличаване на стокообмена и привличане на инвестиции. Според Лукарски узбекският пазар създава перспективни за увеличаване износа на български стоки в сферата на парфюмерията и козметиката, мебелното производство, медицински, хирургически и стоматологични изделия, ветеринарна апаратура и др. Ганиев подчерта интереса на узбекската страна от създаването на високотехнологични производства в свободните й зони, като покани българските компании да проучат конкретните възможности. Възможности по думите на Павлова съществуват и в селското стопанство, туризма, енергетиката и енергийната ефективност. Тя посочи още, че българските строителни предприятия имат капацитета да участват в големи инфраструктурни проекти в Узбекистан. Не на последно място сътрудничеството между двете страни може да бъде засилено и в контекста на амбициите на България да се превърне в газов хъб и връзка между газовите коридори между Европа и Азия.

За насърчаване на бизнес контактите и стокообмена между двете страни Лукарски отправи покана за участие на узбекски фирми на Международния панаир в Пловдив наесен. Ганиев пък отправи покана към наши фирми да участват в изложение за минните технологии през май.

Външната търговия между България и Узбекистан през последните години се характеризира с многократното нарастване на българския износ, съставен от промишлени стоки, като медикаменти, козметика, машини и апарати.

През 2014 г. стокообменът между двете страни отбеляза нарастване с 2.5 % спрямо 2013 г., българският износ нарасна с 3.4 %, а вносът отбеляза спад със 7.0 %.

През периода януари - ноември 2015 г. стокообменът между двете страни отбеляза намаление с 23.7 % спрямо същия период на 2014 г., българският износ отбеляза спад с 25.1 %, а вносът отбеляза спад със 7.4 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай