Потребители смъмриха мярка срещу спекулата с цените на храните

От петък миналата седмица работи платформа за проследимост на цените на храните

Потребители смъмриха мярка срещу спекулата с цените на храните | StandartNews.com

Нова мярка срещу инфлацията и високите цени у нас бе вкарана в действие. От петък миналата седмица работи платформа за проследимост на цените на храните. Интернет платформата на Министерството на икономиката и индустрията е достъпна за всички потребители на адрес www.foodprice.bg. Една от възможностите, които тя дава, е за сравнение на цените в България и в седем европейски държави.

Председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов коментира пред БТА, че към момента платформата не е готова в пълния й заявен обем и не носи нищо прагматично и полезно за потребителя. "Като видя, че краставиците са с един лев по-евтини в Мадрид, какво ми носи това - няма да се кача на самолета, за да си купя краставици от там. Единствено се създава негативизъм у хората", смята той.

Според него, за да е полезен, сайтът трябва да представя много практична ежедневна информация. "Това означава потребителят да може да види в неговото населено място какви са цените при различните търговци и колкото повече търговци има, толкова по-добре, за да може да отиде там, където е най-евтино и по този начин да "натиска" пазара, защото когато търсенето се премести при търговеца с най-ниската цена, другият ще трябва също да намали цените", коментира председателят на "Активни потребители".

Той изрази очакване платформата да е отворена и за малки търговци, които желаят да си въвеждат цените, защото иначе рискуваме моделът да не работи отново.

"Има още един риск - беше анонсирано, че ще се въвежда само една цена - на най-евтиния продукт, който не е в промоция. Ако един търговец предлага например десет вида сирене, той трябва да има един, който да е много евтин, за да може да го публикува на платформата и да привлече потребителите. Естествено, че изкушението е да вземе някой от тези, на които им казваме ментета - с палма или с повишено водно съдържание", коментира още Богомил Николов.

От Асоциация "Активни потребители" смятат, че пазарът трябва да бъде оставен да се развива естествено и че всякакви опити да бъде насочван винаги са рискови. Той посочи, че това, което правят другите страни, е да намалят ДДС и да дават субсидии на производителите. "Мисля, че тези две неща са най-належащи в България, ако искаме да имаме по-нормални цени. Колко трябва да е ДДС, е въпрос на разчети. Гърците имаха по-ниско ДДС за храните до кризата, след това им наложиха да го повишат на 24 процента, минаха няколко години и пак го намалиха", даде пример той.

По думите му другата не по-малко важна тема - за качеството на храните, е огледало на контрола и информацията, която имаме. "Ако нямаме реална информация за качеството, то върви надолу, ако нямаме контрол, то пак върви надолу. Контролът не е нужно да е много, важното е да е прицелен в проблема, да се гледа къде е рискът", изтъкна Николов.

От асоциацията смятат още, че санкциите за нарушения на търговците не са достатъчни и трябва да бъдат процент от оборота.

"Ако санкцията е по-ниска от икономическия интерес, то тя няма да има възпиращ ефект. От друга страна е несправедливо спрямо малките търговци, защото при тях една глоба затваря цял обект. Най-глобявани за нелоялни търговски практики през годините са мобилните оператори - глобата е много малка и не ги спира", каза още той.

На въпрос от какво най-често се оплакват потребителите, Богомил Николов каза, че през годините се запазват сигналите, свързани с комуналните услуги - парно, ток, вода, а покрай дебата за цените много хора се обаждат в Асоциация "Активни потребители" да изразят недоволство за едно или друго повишение. Финансовите услуги също са проблем - бързи кредити, високи такси, които са необясними, посочи председателят на асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай