Получаваме 50 млрд. лева от ЕС до 2030 г.

Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев

Получаваме 50 млрд. лева от ЕС до 2030 г. | StandartNews.com

До 2030 г. България има право на 50 млрд. лв. от Европейския съюз (ЕС), като Планът за възстановяване и устойчивост е една четвърт от този ресурс. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на обсъждане на Плана на заседание на Комисията по бюджет и финанси към НС.

Той уточни, че заложеният срок от 30 април по плана всъщност е инструктивен. Реално от едно от съобщенията от Европейската комисия (ЕК) става ясно, че крайният срок е 2022 г..

Към момента единствено Португалия е внесла план, а повечето държави членки, също като нас, са в процес на съгласуване и комуникация с ЕК. Шест държави-членли пък са внесли писмени предложения само за някои сфери, пише Монитор.

“Целта на плана е да акцентира въху икономическо възстановяване, развитие и реформи”, заяви Дончев. Той напомни, че във финалния вариант на акта България заявява, че няма да се възползва от предложения кредитен ресурс в размер на над 9 млрд. лв.

“В годините назад страната ни е била изключително предпазлива по всякакви форми на генериране на дълг.

Правителтвото е преценило, че би се справило и е инвестирало достатъчно мерки в подкрепа на икономиката и бизнеса, без да генерира кредитен ресурс”, обясни Дончев.

Един от основните въпроси на депутатите от бюджетната комисия бе кога планът ще бъде внесен в ЕК. Той каза, че товма ще стане утре..

“След като бъде внесен в Министерски съвет, има две версии - планът да бъде внесен в Народното събрание, което също може да го изпрати към Еврокомисията”, каза вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай