Пишат нов закон за небанковите институции

Бързите заеми без наказателни такси

Пишат нов закон за небанковите институции | StandartNews.com

София. Забрана на наказателните лихви и такси по бързите кредити готвят управляващите, съобщи председателят на бюджетната комисия към парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. "Ако премахнем наказателната лихва, на клиента ще му бъде ясно колко трябва да върне и, че ако не върне този кредит, той няма да нарасне лавинообразно - за един кредит от 300 лв. да му се наложи да си продава апартамента", каза Цонев пред бТВ.

Става дума за всички наказателни такси и лихви, които компаниите за бързи кредити в момента начисляват на потребителите с просрочени вноски по заема си. Например популярен модел е при просрочие до 3 дни клиентът да трябва да плаща наказателна такса от 30 лв. Когато просрочието надмине третия ден, клиентът бива натоварен с още едни наказателни 60 лв. При просрочие над 15 дни следва нова наказателна такса от 90 лв., след което компанията предава несъбраните вземания на колекторска фирма. Другият популярен модел е начисляване на наказателна лихва от първия ден на просрочието до предаването на дълга на колекторска фирма. Така за разлика от банките при компаниите за бързи заеми е достатъчен и един ден просрочие, за да влезне потребителят в безкрайна спирала от наказателни лихви и такси. По думите на Цонев премахването на наказателните такси ще бъде формулирано в цял нов проектозакон. Най-вероятно ще се наложи БНБ да поиска становище за тези мерки от Европейската централна банка, добави Цонев. Компаниите за бързи заеми пък ще трябва да доказват произхода на капитала си.

Предлагат таван на разходите по кредитите

Да се сложи максимален таван на всички разходи по бързите кредити, предлага председателят на Сметната палата проф. д-р Валери Димитров. Идеята на Димитров, който е и преподавател по банково и финансово право в УНСС, е всички лихви, такси и наказателни лихви, надвишаващи установения праг на разходите по заема, да се смятат за нищожни. Този таван може да е например 60-70-80%. Така например, ако теглим бърз заем за 1000 лева и съществува таван на разходите в размер на 70%, максималната сума, която ще трябва да върнем по този кредит, няма да надвишава 1700 лв. В случай, че кредиторът изиска от потребителя по-висока сума от законовия праг, то тогава тези начислени лихви или такси ще се смятат за нищожни, обясни Димитров пред Нова телевизия. Той посочи, че вече е пратил на управляващите концепцията за този "антилихварски закон". Припомняме, че проф. д-р Валери Димитров е автор на повечето банкови закони в България, както и един от експертите, работили по създаването на родния валутен борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай