Пасажер съди авиокомпания заради дебел съсед

Как пътешествениците се опитват да припечелват за сметка на туристическите фирми

Пасажер съди авиокомпания заради дебел съсед | StandartNews.com

Британски турист се опита да получи от международен туроператор компенсация за провалена почивка, а в крайна сметка се оказа длъжен да плати 21 000 евро.

Друг британец даде на съд авиокомпания заради твърде дебелия си съсед по място, но загуби.

Съдът често е на страната на потребителя, но да получиш компенсация за фалшиви морални страдания не е толкова лесно. За това как пътешествениците се опитват да припечелят на гърба на туристическите агенции, пише РИА Новости.

 

Лоша хигиена или най-добрата кухня

Опитът на турист от Великобритания да си върне пари за почивка в Китай му излезе доста скъпо. Той поиска обезщетение за вреди от международен туроператор, твърдейки, че е бил болен по врме на ваканцията. Твърдял, че е бил отровен поради липса на хигиена и заради лоша храна в хотела. Измъчвали го треска, диария, коремни спазми.

В същото време сам представил доказателства, че нищо подобно не се е случило. В социалните мрежи туристът написал, че китайската кухня е най-добрата от всички, които е опитвал досега, а на снимките изглеждал напълно здрав мъжага с халба бира в ръка. В резултат съдът му наложил глоба от 21 000 евро.

Друг британец се опитал да получи компенсация от авиокомпания заради това, че негов съсед по място се оказал много дебел човек. Пасажерът цветно описал своите физически и морални страдания, даже съобщил, че заради неудобствата по време на полета не могъл да отиде на работа. Туристът обаче не могъл да обясни защо не е поискал от стюардесите да му намерят друго място, а въпреки теснотията и страданията, е проспал целия полет.

 

Компенсация заради пропуснати делфини

 

И в Русия има такава практика. Някой е недоволен от хотела, друг – от екскурзията, има субективни очаквания, които не винаги се изпълняват, разказва юристът Ирина Доценко, специализирана в делата на туроператорите. Темида обикновено отказва такива искове, въпреки че съдиите като правило са много лоялни към потребителите. За големи глоби не става дума, но от туриста може да се изискват съдебните разноски.

Тя дава за пример история, в която пътешественик поискал от туристическа компания да му върне 600 000 рубли заради делфини.

„Ние представлявахме организация, която продала много скъпо пътуване до Бразилия. Там туристите трябвало да посетят зоопарк и да видят много редки делфини. Но при пристигането се оказало, че зоопаркът е затворен заради карантина.

Клиентите решили да пробват да си върнат цялата сума за пътуването с твърдението, че са тръгнали само заради тези делфини. Съдът обаче удовлетворил претенцията частично, и то само защото платената екскурзия до зоологическата градина не се е състояла. Така туристите не успели да докажат, че е било безсмислено цялото пътуване.

Ръководителят на правната служба на Асоциацията на туроператорите в Русия  (АТОР) Надежда Ефремова си спомня за случай, който прилича на историята с британския турист. Руснак пътувал на ваканция, а 10 дни след завръщането си

се обърнал към туристическата фирма с претенция, че по време на почивката се отровил. Макар че докато бил на пътешествие, не се е оплаквал за здравето си. Нито пък е ползвал медицинската си застраховка.

Повечето такива искове не са подкрепени с доказателства и са необосновани, пояснява експертът. 

 

Върнете парите за пътуването.

 

Но даже съдът да застане на страната на потребителя, на голяма сума не трябва да се разчита. Рядко компенсацията за морална вреда надхвърля 10-20 000 рубли. Но е съвсем реалистично да се върнат средствата за пътуването.

Например семейство успяло да осъди туристическа фирма за над 200 000 рубли зарад това, че плажът се оказал много мръсен, в четиризвездния хотел нямало сапун, а на шведската маса не били достатъчни бърканите яйца и морските дарове.

Друг турист успял след екскурзия за 77 000 рубли да осъди туроператора за 185 000, в които влизали и съдебните разноски, неустойка и глоба. Претенцията била за това, че екскурзиите изключвали посещение на два острова, на което разчитали пътешествениците.

Имало и случай, в който пътешественикът успял да си върне всичките средства, платени за пътуването, заради свръхдоговаряне. Туроператорът осигурил еквивалентна подмяна, но аргументът на туристите бил, че първоначално избраният хотел е единственият с нудистки плаж в цял Египет.

А на чуждестранна туристка пък се се харесало изобилието от голи тела на плажа. „Почивката се провали, тъй като съпругът ми постоянно гледаше други жени“, пише тя, но въпреки това решила да не подава жалба.

 

В разумни граници

 

За да се поиска компенсация са нужни реални основания и доказателства, казват юристите. „Пътник закъснял за полета и поискал да му върнат парите. Услугата обаче е отказана“, разказва Александр Байбородин, шеф на юридическа фирма, специализирана в проблемите на туристическия бизнес. По такъв начин някои хора се опитват да си върнат парите при отказ от пътуване, но в ткъв случай туроператорът има право да удържи направените разходи“

"Компетентен отговор на искането е да се намери начин да не се води делото в съда", предупреждава адвокатската кантора на своя уебсайт.

Над 85% от претенциите на туристите, по които е даден отговор от специалисти, се решават извънсъдебно.

Александр Байбородин разказва, че немалко са случаите, когато при спорна сума на компенсация от 30-40 000 рубли, туристът плаща за адвокати от 40 до 60 000 – много повече, отколкото струва самото пътуване. Той уточнява, че след това в съда той иска от турфирмите да възстановят тези разходи. „Има два варианта - недобросъвестни адвокати в съгласие с туриста „теглят“ чек, например за 80 хиляди рубли, или адвокатите всъщност взимат толкова много пари, обещавайки да спечелят Златната планина в съда. И обикновено тези ограничения не надвишават десет до петнадесет хиляди рубли за потребителски спорове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай