Първият търг за „Химко” очаквано се оказа ялов

Държавата наддава на втория, защото цената пада с 6 милиона лева

Първият търг за „Химко” очаквано се оказа ялов | StandartNews.com

Враца. Първият търг за „Химко" се оказа редовен, но ялов. И един купувач не се яви за тайното наддаване при начална тръжна цена от 28 552 458 милиона лева. Това всъщност се очакваше. Интерес към продажбата на бившия торов завод обаче е имало, съобщи синдикът на дружеството в ликвидация Росица Томова (на снимката). Но тя не разкри кои са потенциалните инвеститори, тъй като законът й забранява. Това разочарова съгледвач, изпратен във Враца да разузнае кои са мераклиите за предприятието. Мъжът не скри каква цел преследва, но не каза нито името си, нито коя компания го е изпратила.

Срок за провеждане на следващия търг няма. Той ще бъде явен и при 20 процента по-ниска цена. Това означава, че заводът може да се напазарува с около 6 милиона по-евтино, т.е. приблизително за 22 милиона лева.

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви във Видин, че държавата ще чака втория търг за торовия завод, тъй като първоначалната цена не я удовлетворява. Тя ще участва в него чрез дъщерната на Българския енергиен холдинг фирма „Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, създадена за рестарта на „Химко" и „Ремотекс".

С надеждата, че все ще се намери някой, който да пусне завода, бивши специалисти с над 30 години стаж в „Химко", застанаха на пост пред административната сграда в деня на първия търг. По думите на Димитър Методиев, Богомил Керефейски и Георги Ценово около 200 техни колеги са готови веднага да започнат работа. Обаждат се дори гурбетчии, които искат да се върнат веднага щом се разбере, че предприятието тръгва. По сметките на ветераните, предвидените за пуск 7-ма карбамидна линия и 5-и реформинг могат да работят на печалба при цена на природни газ от 462 лева за 1000 кубически метра, колкото приблизително е сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай