Основната мярка срещу инфлацията я няма в бюджета

Пенсиите се вдигат със заеми, дългът се увеличава. Бързо вървим към гръцкия сценарий, казва Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/

Основната мярка срещу инфлацията я няма в бюджета | StandartNews.com
  • Искаме оставката на кабинета заради неизпълнени обещания и некадърно управление
  • Пенсиите се вдигат със заеми, дългът се увеличава. Бързо вървим към гръцкия сценарий, казва Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Компенсациите на бизнеса за тока са оставени на благоволението на енергийния министър

Заради несигурността бизнесът вдига цените

Електроенергията у нас е скъпа заради цените в Европа, печалбите са огромни

 

- Господин Велев, партиите обещават да приемат бюджета в социалната му част. Как ще коментирате актуализацията от гледна точка на бизнеса?

- Не знам как може да бъде приета актуализацията само в социалната част без да има изменение в закона за държавния бюджет. Тъй като трансферите в Здравната каса /НЗОК/ и в Държавното обществено осигуряване /ДОО/ са от държавния бюджет. Този близо 1,5 млрд., с който ще се увеличат разходите за пенсии, трябва да дойде от някъде.

АИКБ не подкрепи и трите законопроекта за изменение и допълнение на бюджетите - държавния, на ДОО и на НЗОК. Защото в тях липсва най-важното. Беше обявено, че целта им е да се финансират антикризисни мерки. Преди половин година, когато се заложи актуализация от 1 юли 2022 г., целта беше да се направят анализи, да се подготвят реформи и с актуализацията на бюджета да се обезпечи провеждането им. Сега реформи няма, в ход се смени целта на актуализацията - антикризисни мерки. Но такива няма. Защото кризата идва от високата инфлация. А в тези проекти няма мерки срещу инфлацията.

Основната причина за високата инфлация е цената на електроенергията. За първото полугодие на 2021 г. средната цена на електроенергията на свободния пазар е 112 лева за мегаватчас. През юли цената започна да ескалира, работодателските организации излязоха на протест през октомври. Започнаха да се компенсират свръхвисоките цени за 633 000 потребители на свободния пазар. И така - от юли до май включително, средната цена на електроенергията след компенсации е 245 лева - т.е. повече от два пъти скок. Ако нямаше компенсации, увеличението щеше да е 3,5 пъти.

Но компенсациите винаги се случваха в последния момент, месец за месец, с много скандали. Това внасяше несигурност сред бизнеса и тласкаше цените нагоре. Защото ако не се дадат компенсации може да се окаже, че едно предприятие е работило на загуба и не може да си плати сметките. Ако пък се вкарат високите цени без компенсации в себестойността, много предприятия няма да успеят да реализират продукцията си, особено тези, които изнасят, защото на международните пазари има международни цени. Всичко това доведе до там, че ние имаме 2 пъти по-висока инфлация от средноевропейската. За цялата година прогнозата на ЕК е инфлацията у нас да бъде двойно по-висока от тази в еврозоната.

- Според Вас причината за това са закъснелите компенсации? Защото високите цени на тока са в цяла Европа.

- Закъснелите и недостатъчни компенсации.  От септември в Румъния, Испания и други страни имат закони, с които се урежда трайно този въпрос, а не месец за месец. Предприятията са компенсирани и нашите конкуренти в други страни имат по-добри крайни цени. Освен това имат сигурност и предвидимост. Вече сме в средата на юни и все още нямаме яснота за юли и следващите месеци ще има ли компенсации и по каква схема. В бюджета няма нито ред за това. Прогнозната цена на КЕВР за едногодишен период - от 1 юли 2022 до 31 юни 2023 г., е 431 лева средно за мегаватчас.

За май годишната инфлация е 15,6%, като през миналата година токът за полугодието е бил 112 лева, а тази година - 245 след компенсации. От 1 юли цената ще е 431 лв. - още по два пъти. Колко ще стане инфлацията, ако няма компенсации?

Тази главна причина за антикризисни мерки и за актуализация на бюджета не е адресирана в самия бюджет. И затова ние не го подкрепяме. Ако няма да има тази мярка, по-добре да не се прави нищо. Защото колкото и да се увеличават пенсиите, инфлацията ще ги изпревари.

А увеличението на пенсиите, което се планира, е със заеми. Повишението е заложено да се прави с аванса по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. Този аванс трябва да се върне и да се използва за това, за което е даден - за инвестиции. През следващата година разходът за пенсии е 3,750 млрд. в повече. Плюс връщането на милиарда, който сме го взели от ПВУ назаем. Стават 4,750 млрд. Ние с бързи крачки се устремяваме към гръцкия сценарий - взимаме заеми и с тях плащаме постоянни разходи като пенсии и други, които не са инвестиционни - няма да донесат доход. Докато спрат да ни дават заеми. Това е още една причина да не подкрепим бюджета.

Всички други мерки в него като стойност са в пъти по-малки от увеличението на пенсиите и не са фокусирани. ДДС се намалява за всички, бензин се поевтинява с 25 ст. за всички. Разпилява се публичен ресурс и се подклажда инфлацията с нефокусирано изсипване на пари, взети назаем. Няма предвидена програма за компенсиране на цената на електроенергията за предприятията, няма предвидени реформи, няма фокусирани мерки, има риск за фиска от прекомерен дефицит и дълг.

- Вие поставихте въпроса за липсата на заложени компенсации в бюджета и управляващите отговориха, че те ще са в Закона за енергетиката.

- Но там също ги няма. В проекта, който внесоха депутати, няма числа. Не е казано, че Фондът за сигурност на електроенергийната система /ФСЕС/ ще компенсира по схемата 200 лв. под и 80% над тази цена. Оставено е на благоволението на министъра на енергетиката колкото му се откъсне от сърцето. Като е казано, че след като вземе предвид бъдещи инвестиции и ремонти, може да предложи на МС да се внесе във ФСЕС сумата, която остава. Но може да се окаже, че нищо не остава.

А токът за бита с ценовото решение на КЕВР се компенсира. Годишното потребление на домакинствата е 12 тераватчаса. Цената, определена като прогнозно пазарна, е 431 лв. Цената, по която НЕК ще продава на ЕРП-тата за бита, е 82 лева. Като извадим от 431 тези 82, остават 349. И това, умножено по 12 тераватчаса, стават 4,188 млрд. - това са заложени от КЕВР субсидии за тока на битовите потребители. Те идват от източването на АЕЦ "Козлодуй" и НЕК и от ФСЕС.

Но даже и след това субсидиране на бита АЕЦ има свръхпечалба. Централата произвежда 16 тераватчаса, от които 5 са за бита. Остатъкът е 11 тераватчаса. Като ги умножим по 431 лв. минус 61 - цената на "Козлодуй", при която централата има печалба, остават 370 лв. Умножено по 11 теравата за свободния пазар - стават 4,070 млрд. извънпланова, неочаквана печалба в АЕЦ!

Отбелязахме абсолютен рекорд за износ на ток

А какви средства са нужни за компенсиране на потребителите на свободния енергиен пазар? 431 минус 200 /пода/, остават 231 лв., като изчислим 80%, които искаме да се компенсират, остават 184. Като го умножим по 21 теравата /потреблението на свободния пазар/, стават 3,880 млрд. Цялата сума, която е нужна да се компенсира свободният пазар по формулата, използвана през май и юни, е по-малка, отколкото е извънредната печалба само на АЕЦ, след като са отделени 5-те теравата за бита и той е получил 4,200 млн. субсидия.

Сметките излизат, парите ги има. Но няма нито ред в актуализацията на бюджета, нито в енергийния закон.

Мястото на този текст е в бюджета. Защото енергийният закон ще действа и занапред. А ние говорим за второто полугодие на 2022. Трябва в актуализацията да е записано, че от ФСЕС се компенсират потребителите на свободния пазар по схемата 200 лв. под и 80% над тази цена. За да има предвидимост, цените да се успокоят и даже да тръгнат надолу. Ако няма такъв текст, цените ще продължат да ескалират, потенциалът е за тяхното удвояване. Както сега инфлацията е 15,6%, тя може да мине и 30%.

- Имаше прогнози, че напролет цените на тока ще се успокоят и ще тръгнат надолу. Защо това не се случи?

- Това беше прогнозата преди войната в Украйна. Сега тя е причината цените да растат. В началото на март ЕК позволи още повече изключения от правилата, за да могат да бъдат компенсирани потребителите. Всъщност май и юни са най-ниските цени на тока исторически. Но сега са тройни спрямо миналата година.

- Но каква е връзката на войната в Украйна с производството на ток у нас и цените му?

- Ние изнасяме над 20% от произведената енергия, защото имаме повече, отколкото потребяваме. От това печелим добре. Но нашият пазар не е изолиран и след като предлагането е по-голямо от търсенето, цената да падне. Той е свързан и в Европа са високи цените заради природния газ, който е скъп и недостатъчен. В Европа значителна част от електроенергията се произвежда на базата на природен газ. И това държи цените високи.

В тази ситуация ние сме в много благоприятно положение, защото имаме производство, мощности и местни суровини, които не са поскъпнали. Ние много добре печелим от тази ситуация. И трябва с част от тези печалби да се намали цената за местните производители. Лесно е, просто е.

- Не е ли абсурдно това? Някои печелят толкова много заради благоприятната ситуация, а в същото време хората страдат заради цените, които постоянно се вдигат.

-  Абсурдно е, да. И е заради некадърното управление. От юли 2021 г. не сме спрели да го говорим това. Стягаме протест за 29 юни. В петък в 10 часа имаме заседание на щаба за подготовка на протеста.

- Не очаквате ли между първо и второ четене на бюджета да се внесат някакви предложения?

- Очакваме, настояваме, предложили сме текстове. Засега ги няма. Никой от властимащите не се изправи публично, за да каже: Да, ето такива поправки ще бъдат направени в нескопосания ни първоначален проект.

- Имаше запитване от страна на бизнеса и за газа. Удовлетвори ли ви отговорът на премиера, че още през юли у нас ще потече азерски газ?       

- Азерският газ е една трета от потреблението. А другите две трети? 40% от потреблението на Стария континент е руски газ. За разлика от Италия, Германия, Франция и други страни ние се отказахме от този най-голям доставчик, който има и най-ниска себестойност на производството и при добра конкуренция може да даде най-добра цена.

Отказахме се от питомното, за да намерим по-евтин американски втечнен газ. Всъщност намерихме по-скъп и то за малко.

Има абсолютна несигурност в момента - нямаме нито средносрочен, нито дългосрочен договор. Освен за азерския, който е за 1/3 от потреблението. Така че това е второто неизпълнено обещание.

Освен това правителството обеща да си плати за глупостта, но пак ще плати с наши пари, като компенсира разликата между априлските и майските цени и върне парите на предприятията. И това не е направено.

Правителството обеща да подготви условия за дългосрочни двустранни договори за електроинтензивната индустрия. Така, както се прави в ЕС. Трябва да бъде заделено количество и предприятията, които отговарят на критериите за елетроинтензивни, да си платят на определена цена директно. За Германия, Холандия Франция и други страни тази цена е средно 70 евро на мегават, във Франция даже е 46 евро. Това е трето неизпълнено обещание на правителството.

Да прибавим и липсата на индексации при обществените поръчки в строителството - там на входа цените на метали, на битум са поскъпнали от 80 до 100%. Няма как на изхода да остане същата цена. Строителството спира. Добавяме и неразплатените от една година строителни работи.

- Протестът на 29 юни с политически искания ли ще е или с чисто икономически?

- Ще искаме оставката на правителството. Ако то не може да свърши работата, трябва да дойде друго, което да я свърши. Ние това го заявихме още през април в писмо на АОРБ. Протестът не е политически, а защото не се върши работата. Парите ги има, другите го правят, ние сме в по-благоприятна ситуация. И вместо да имаме конкурентни предимства, ние имаме обратното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай