Още за Gemcorp. Горещо изявление на премиера

Службите ще направят нова проверка

Още за Gemcorp. Горещо изявление на премиера | StandartNews.com

Компанията Gemcorp, която подписа меморандум с правителството, ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея. Няма да се допуснат съмнителни капитали у нас.

Това обяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало "меморандум с неясни фирми за милиарди". Публикации в медиите свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че "тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние".

"Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да било риск", каза премиерът. 

Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са "за", нито са "против", просто се оттеглят от тази дискусия", коментира Петков.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха: "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай