Оптимизмът на бизнеса рязко се покачва

Оптимизмът на бизнеса рязко се покачва | StandartNews.com

София. През януари 2014 г. бизнес климатът сериозно се подобрява спрямо декември. Но по-важното е, че това се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това не се е случвало от доста време насам. Обикновено в някои отрасли оптимизмът се повишава, но в други се отчита спад. Сега обаче стопанските ръководители и в четирите отрасъла имат по-оптимистични очаквания за бизнес състоянието на фирмите през следващите шест месеца. Наред с това в промишлеността се подобряват и прогнозите за производствената активност на предприятията през следващите три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износ. През януари средното натоварване на мощностите в промишлеността достига 70,8%.

Шефовете на фирми в строителството очакват увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността.

В търговията на дребно анкетата на НСИ отчита по-благоприятни очаквания по отношение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца. В сектора на услугите шефовете на фирми също имат по-благоприятни очаквания по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозното затруднение за дейността във всички отрасли е несигурната икономическа среда, сочи анкетата. Другата прилика между шефовете на фирми от всички отрасли е, че не очакват повишаване на цените през следващите три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай