Новите велосипеди в България - 3 пъти повече от новите коли

Новите велосипеди в България - 3 пъти повече от новите коли | StandartNews.com

София. През 2012 година продадените велосипеди в България са с над 3 пъти повече от регистрираните в страната ни автомобили за същата година.

Това стана ясно, след като от Асоциацията на европейските производители на велосипеди Colibi публикуваха петото издание на своя "Профил на европейската велосипедна индустрия и пазар", което отразява данните за 2012 година, пише сайтът за колоездене Velocafe.bg.

Според информацията на Colibi, за 2012 година в България са продадени 62 хиляди велосипеди. В същото време регистрираните през миналата година автомобили в страната са 19 752 (по данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители).

Това на практика значи, че през 2012 година по българските пътища са се появили 3 пъти повече велосипеди от автомобили.

В същото време, страната ни е на едно от последните места в Европейския съюз по брой на продадени велосипеди. Лидер в този показател е Германия с продадени за 2012 година почти 4 милиона колела. Във Великобритания цифрата също е внушителна – 3,6 милиона, информира още Велокафе.

Като цяло се забелязва положителна тенденция в почти всички европейски страни да се продават повече велосипеди от автомобили. В Германия през 2012-а са се появили 3,1 милиона нови коли спрямо 4-те милиона велосипеди, във Великобритания пък велосипедите "бият" автомобилите почти двойно. В Италия новите велосипеди (1,6 милиона) са повече от новите автомобили (1,4 милиона) – нещо, което не се е случвало от Първата световна война.

Най-големите отличници са литовците, които са си купили 115 хиляди велосипеди срещу едва 12 хиляди автомобили. Съседите ни Гърция и Румъния също са с много добри показатели, както можете да видите от графиките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай