Нова вълна гурбетчии при ниска цена на тютюна

Нова вълна гурбетчии при ниска цена на тютюна | StandartNews.com

Задава се нова вълна гурбетчии сред тютюнджиите в Неврокопския край. За това алармираха кметски управници в региона. Ниската изкупна цена на тютюна е причина все повече стопани да търсят препитанието си в чужбина. В почти всички населени места тази година бяха засети по-малко площи със „зелено злато" в сравнение с миналата. Стотици са заминали зад граница през последните месеци.

„Хората се принудиха да зарежат тютюнджийството тук. Лошото е, че тези които още са тук, ще ги последват, ако изкупната цена на продукцията остане толкова ниска – средно по 4,00-4,50 лева за килограм. Земеделците предпочитат да работят в Гърция по тютюневите ниви и да вземат по 25-30 евро надница. А тук работят за жълти стотинки", твърди кметът на сатовчанското село Вълкосел Рамиз Билюков. Много жители от общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово са предпочели да оставят нивите си и да заминат на гурбет в чужбина. Най-много са отишли в южната ни съседка Гърция.

„Няма ли държавна политика в този сектор, ще продължи бягството на сънародниците ни зад граница. Много от тях се установяват в чужбина, а нашите села бавно, но сигурно обезлюдяват", сподели кметският управник. За друг голям проблем алармира кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Фирмите, които ще изкупуват „зеленото злато", са подписали договори с не повече от 40% от стопаните. На практика останалите нямат никаква гаранция, че ще продадат продукцията си. Това използват търговците, които предлагат ниски цени на тези, които нямат договори.

„Ощетен е винаги производителят, който си дава здравето на нивата. Ако продължи тази порочна практика, ще се увеличат и гурбетчиите от Неврокопския край", смята Мименов.

Тютюнджиите настояват да се сложи край на практиката само фирмите да определят и цената, и условията при вземането на реколтата им, като се възползват от либерализацията на пазара. Те искат процентът на неплатимите количества да се намали двойно. Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна фирмите намаляваха от 5% до 7% количеството. Т.е. предаваш 100 килограма, но ти плащат само 93 килограма. Искането е този процент да падне наполовина. Приспадат и повече грамаж от опаковките – чували и кашони, в които е „зеленото злато". Ако те тежат по 300 грама, купувачите ги пишат по 500-600 грама. Това е недопустимо, на практика се ограбват хората. Затова общинските кметове изискват ясни правила, за да не се ощетяват тютюнопроизводителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай