Сряда,

Нов удар по джоба - шринкфлация

От: Валери Роев -
922
Нов удар по джоба - шринкфлация
A
A
A
  • Грамажът по-нисък, цената остава същата
  • Стоките се смаляват, ресторанти предлагат по-скромни порции

 

Повишението на цените в последните месеци е съпътствано от друго, по-трудно забележимо явление, което обаче също ни удря джоба.Потребители сигнализират, че грамажът и размерът на стоките, които купуват, намалява, а цената им остава същата. Това например се случва с някои пакетирани храни, които преди са били по 250 грама в опаковка, а сега са се "свили" на 220 гр. Шоколадови бонбони пък се продават в уж големи кутии, а вътре бройките са по-малко. Някои ресторанти също редуцират размера на порциите, които сервират, за да компенсират повишените си разходи, без да вдигат цените в менюто. "Инфлацията не винаги се проявява само в повишение на цените на стоките и услугите. Има и други промени в стопанските взаимоотношения, които произтичат от нея. Това може да бъде т.нар. "шринкфлация" - думата идва от "намаляване". Това е, когато определени стоки се предоставят на същата цена в по-малко количество", обясни макроикономистът Стоян Панчев пред "Стандарт". Разговорно явлението се нарича и "Тоблерон ефект", по името на популярния шоколадов десерт, чийто размер преди време бил намален.

Случвало се е и по времето на Виденов

"Ние като потребители трябва да се научим да гледаме цената за килограм, а не тази на опаковката", коментира председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред "Стандарт". По думите му това се е случвало и преди - при хиперинфлацията по време на управлението на Жан Виденов."Сещам се поне два примера. Единият е захарта за еднократна употреба, която се дава с кафето. Дълги години тя беше 5 грама и 1996-97 г. кризата изведнъж направи пакетчетата по-малки, станаха наполовина. Сега масово, ако се загледате, ще видите, че са по два грама и половина. Същото стана и с киселото мляко около този период или малко след това -масово от 500 грама млеката станаха 450 или 400 грама, дори има по 380 гр.", припомни Николов. Като продукт, за който това явление е много характерно, той посочва и шоколадовите бонбони. "Виждате огромна кутия, обаче вътре малко бонбони като тегло. Просто човек не трябва да гледа кутията, но то това ни е в психиката заложено - ако има две кутии на рафта, да вземеш по-голямата. Обаче в нея може да има по-малко бонбони отколкото в по-малката кутия. Трябва да гледаме по-прецизно и по-внимателно", призова той. По думите му по закон е задължително, ако стоката не е опакована предварително, цената в магазина да се изписва на килограм, литър или друга кръгла единица. Често това се посочва и при разфасоване - например, ако имате опаковка от 300 грама, долу пише и каква е цената на килограм. Това не е задължително обаче при опакованите стоки.

Как го отчита статистиката

При изчисляването на инфлацията, както и актуализиране на потребителската кошница се взема под внимание и намаляването на опаковките и грамажите, обясниха от Националния статистически институт пред "Стандарт". Някои икономисти обаче смятат, че тези явления трудно могат да се хванат от официалната статистика, а реалната инфлация е по-висока от официалната към момента от 3,7%."Всички статистически институти се опитват да хванат тази шринкнфлация, защото отчитат размера на опаковките и би трябвало да отчитат и размера на порционите в заведенията. Истината обаче е, че това е доста трудно технически. Имаме доста доказателства от различни части на света, че дори добре работещите статистически институти не винаги успяват да ги отчетат.Вижте например градския транспорт - вдигна се цената на електричеството, а цената на билета не се повиши, намаляха тролеите и трамваите -вече минават по-нарядко. Това на практика пак е инфлация, която няма как да бъде отчетена от НСИ", посочи Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика.

Влошава ли се качеството

Скритата инфлация има и други проявления. Едно от тях е сваляне на качеството - така нареченият "ерзац". Той също е познат от най-различни епизоди на инфлация през XX век. Особено разпространен е бил по времето на германската хиперинфлация и оттам идва и думата "ерзац"., обясни Панчев. Като съвременен пример той дава предлагането на негодни продукти в търговската мрежа. "Купувах гъби, опаковани в тарелка от магазин, където редовно пазарувам. Последните два пъти обаче се оказа, че не стават и ги изхвърлих", разказа той.Според Богомил Николов именно влошаването на качеството е по-големият проблем, който понякога трудно може да бъде забелязан. Най-уязвими са стоките, чиито съставки поскъпват, а в същото време могат да се намерят евтини заместители. Като пример той даде салата "Снежанка" без кисело мляко или пък майонеза без яйце. "Защо да слагаш яйца, след като са скъпи, а имаш заместител. По същия начин са шоколадите, за които какаото е скъпо. Там има какаова пудра, която е по-скъпа и какаов крем, който е по-евтин", обясни председателят на "Активни потребители". По думите му тенденцията да се търсят евтини заместители е в цял свят, а не характерна специално за България."Има една огромна индустрия, най-вече в Швейцария, но и в САЩ, която бълва всякакви хранителни добавки и заместители, които могат да възпроизведат всякакъв вкус. Например, ако искате вкус на ягода, ви го осигуряват и той по-силен от оригинала. Ако вземете 100 души и им дадете един сладолед с ягода и един с такъв "ягодов" сироп, мога да се обзаложа, че 95 от тях ще предпочетат изкуствения, защото има по-силен вкус. Когато тази индустрия бълва такива евтини съставки, заместители, оттам нататък за технолозите е много лесно да правят всякакви магии", обясни Николов.    

Черният пазар

Друго нещо, с което българите сме добре запознати в нашата история на инфлацията, това са дефицитите, посочва Стоян Панчев. В един момент, ако не може да се позволи цената да тръгне нагоре според пазарното ниво и се задържа изкуствено, това води до премахване на част от стоките от официалния пазар и раждането до черен пазар. Ефектът от това нещо е, че се редим на дълги опашки, за да вземем стоките на официални цени.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com