Нов удар! Булгаргаз иска скок на газа с 24% от октомври

Известно смекчаване на цената у нас носят доставките от Азербайджан

Нов удар! Булгаргаз иска скок на газа с 24% от октомври | StandartNews.com

"Булгаргаз" е подала заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена на природния газ от 1 октомври с 23,7% по-висока от сега действащата, става ясно от доклад на работната група на енергийния регулатор, пише investor.bg.

Анализите на експертите сочат, че изчисленията на газовата компания са правилни и са взети предвид всички фактори, влияещи на ценообразуването. Така от 1 октомври цената на природния газ у нас трябва да бъде 80,28 лева за мегаватчас, спрямо 64,90 лева, плащани от клиентите на "Булгаргаз" от 1 септември. Това са цени без доставка, акциз и данък добавена стойност (ДДС).

Цената на природния газ ще бъде дискутирана по време на открито заседание в КЕВР на 28 септември, а крайното решение ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 1 октомври. На него ще бъде анализирано и движението на цените в дните след подаване на ценовото заявление (10 септември).

На 1 септември председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира при разискванията относно цената на газа в България, че причината за поскъпването на суровината е движението на европейските пазари. От стенограмата от закритото заседание става ясно, че той се надява, че по-бързото пускане в търговска експлоатация на газопровода "Северен поток 2" може да успокои търговията.

По-рано през месеца цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF за кратко достигна ниво от 950 долара за 1000 куб. метра. Търговията в последните седмици е много волатилна, а анализаторите - много притеснени от полупразните газохранилища в Европа и липсата на достатъчно доставки. В допълнение и "Газпром" увеличава натиска, като не участва в търговете за разпределение на свободен капацитет в Украйна за октомври.

Борсовата цена на природния газ в Европа стана референтна и за България с промяна в договора за доставка с "Газпром Експорт". Тогава във формулата за ценообразуване беше включен и пазарен компонент, не само цената на алтернативните на газа горива - газьол и мазут. Според думи на Иванов пред 45-ото Народно събрание, 70% от цената на газа у нас се определя на пазарен принцип, тоест следвайки тенденцията на големите пазари в Европа.

Известно смекчаване у нас носят доставките на газ от Азербайджан. В един от последните дни на 46-ото Народно събрание служебният зам.-министър на енергетиката Мирослав Дамянов коментира пред депутатите, че ако газовата връзка с Гърция (IGB) беше изградена, това би намалило още цената на природния газ у нас.

Цената на газа от Азербайджан е обвързана с петролните пазари, но движението на цените се отразява с известно закъснение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай