Неделя,

Нов срив на турска лира, вече се разменя за жълти стотинки

От: Редакция -
10262
Нов срив на турска лира, вече се разменя за жълти стотинки
A
A
A

Турската лира се срина с цели 7% само за няколко минути тази сутрин до нов рекорд от близо 15 лири за един американски долар.

Това прави по-малко от 12 български стотинки за една лира. Търговците са обхванати от притеснения относно рисковата нова икономическа политика на президента Тайип Ердоган и перспективите за ново намаляване на лихвите в четвъртък, съобщи "Блумбърг". 

Внезапният спад остави валутата с половината от стойността, която имаше в края на миналата година, подхранвайки инфлацията в голяма развиваща се пазарна икономика, която силно зависи от вноса. Преди това централната банка поддържаше лирата под нивото от 14,0, като се намеси на валутния пазар три пъти през последните две седмици чрез продажба на долари. Банката не е обявила нови интервенции за тази седмица. 

 Очаква се централната банка на Турция да намали лихвения си процент със 100 базисни пункта до 14% тази седмица, показа проучване на „Ройтерс“ в петък, въпреки че инфлацията се покачи до 21,3% миналия месец. Инвеститорите и бизнесът са загрижени за неотдавнашните агресивни парични облекчения, при които централната банка, под натиска на Ердоган, намали лихвения си процент с 400 базисни пункта от септември насам.

Ердоган многократно се застъпваше за намаляване на лихвите, тъй като насърчава нов икономически план, даващ приоритет на икономическия растеж, кредитите, производството и износа, въпреки широко разпространените критики към политиката от икономисти и опозиционни политици. 

Миналата седмица S&P Global Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Турция до „отрицателна“ заради отслабването на националната валута и нарастващата инфлация. Рейтинговата агенция посочва, че двата фактора представляват рискове за сериозно задлъжнялата икономика. 

Рейтингът на Турция според S&P е B+, четири степени под инвестиционния клас. Подобен е присъден например на Боливия и Оман.

Негативната перспектива означава, че в следващите 12 месеца може да се стигне и до понижаване на самия кредитен рейтинг.

„Намалението на лихвите и значителното обезценяване на турската лира ще окажат подкрепа на инфлацията, която на годишна база може да достигне до 30% в началото на 2022 г., както и ще увеличи дефицита“, допълват от S&P.

Лирата се е понижила с 48% спрямо долара тази година и е най-зле представящата се валута на развиващите се пазари. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com