Невиждан бум! Брокери разкриха кога ще се успокои пазарът на имоти

Очакват 10% ръст на цените тази година

Невиждан бум! Брокери разкриха кога ще се успокои пазарът на имоти | StandartNews.com

Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в големите градове, отчита статистиката. Само за година новите жилищни сгради са нараснали с почти 50%.

В София новите сгради са 235 с над 2100 жилища в тях, съобщи бТВ.

Най-много са новите двустайни апартаменти - над 40 %.  Следват тристайните, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3.9%.

Над 1300 са новите жилищни сгради, напълно готови за използване през последните месеци на миналата година. Това е ръст с над 40% в сравнение със същия период година по-рано. Повече от 6400 са новите апартаменти, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Брокери казват, че ръстът на цените на имотите за миналата година е с около 30%. Кредитни консултанти прогнозират ръст на цените на имотите от над 10% тази година и успокояване на пазара едва след една-две години.

Имаме ситуация, в която банките дават много добри лихви, в момента се коментира да се вдигнат тези лихви, което се надявам да се случи, за да се стабилизира пазарът“, заяви Анас Хамид от агенция за недвижими имоти.

Заради войната в Украйна експерти отчитат поскъпване на строителните материали, което ще доведе и до по-високи цени на имотите тази година. По-скъпите материали са риск за купувачите на зелено, защото някои строители вдигат цените на имоти по време на строежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай