Напрежение. Остро предупреждение от МВФ

Говори главният икономист на Фонда Пиер-Оливие Гуринша

Напрежение. Остро предупреждение от МВФ | StandartNews.com

Излизането на Русия от сделката, която позволи на Украйна да изнася безопасно зърно от своите морски пристанища през Черно море, ще повиши световните цени на зърното поне с 15 на сто, предупреди Международният валутен фонд (МВФ).

Сделката за зърно в Черно море беше „много важна“ за осигуряването на големи доставки на зърно от Украйна, облекчавайки ценовия натиск върху храните, заяви пред репортери главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша.

Неговото спиране вероятно ще окаже натиск върху цените, допълни той.

Във вторник МВФ прогнозира, че общата инфлация в световен мащаб ще спадне до 6,8% през 2023 г. от 8,7% през 2022 г. Очакванията са тя да спадне до 5,2% през 2024 г. 

Това увеличение на цените на зърното обаче може да провали оптимистичните планове за инфлацията. МВФ продължава да следи развитието на кризата с притеснение, допълни Гуринша, пише "Марица".

Миналата седмица МВФ заяви, че оттеглянето на Русия от инициативата, която беше с посредничеството на Турция и ООН, ще удари региони, които разчитат в голяма степен на доставки от Украйна, включително Северна Африка, Близкия изток и Южна Азия.

Русия обяви, че исканията за подобряване на собствения ѝ износ на храни и торове не са били изпълнени и че не е достигнало достатъчно украинско зърно до най-бедните страни.

Във вторник Кремъл повтори, че е невъзможно Москва да се върне към сделката, докато не бъде спазено споразумение, свързано с руските интереси.

След като се оттегли от сделката, Москва заяви, че ще разглежда товарните кораби, пътуващи до Украйна през Черно море, като потенциални военни цели. Оттогава Русия се намесва в украинските пристанища за износ на храни почти ежедневно.

Сделката позволи на Украйна да изнесе около 33 милиона тона зърно по море и се оказа важен фактор за глобалната продоволствена сигурност.

Във вторник Европейският съюз заяви, че е готов да изнесе почти цялата селскостопанска продукция на Украйна чрез „коридори за солидарност“ – железопътни и автомобилни транспортни връзки през страните-членки на ЕС, които граничат с Украйна.

Около 60% от износа на Украйна беше транспортиран по канали за солидарност, а 40% премина през Черно море, докато беше в сила подкрепеното от ООН споразумение за зърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай