МВФ очаква засилване на растежа в България

МВФ очаква засилване на растежа в България | StandartNews.com

София. Международният валутен фонд прогнозира умерено повишение в темпа на икономически растеж на България през 2014-а в сравнение със слабия темп, наблюдаван миналата година. Това съобщи ръководителят на мисията на фонда за България Мишел Шанън, която е на посещение в София.

Засилването на растежа ще бъде благодарение на повишено вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, смятат от МВФ.

Основните рискове са свързани с политическата нестабилност в страната и търговските партньори в Европа.

Макар че безработицата се предвижда да остане висока, заетостта започна да расте. Потребителските цени се понижават, поради намаляващите цени на вноса, наличието на базови ефекти от намалението при административно определяните цени през предходната година и все още ограничената икономическа активност. През второто полугодие се очаква цените да се повишат слабо, тъй като ефектът от внесената отвън дефлация ще отслабне и растежът ще се ускори, показва анализа на фонда.

Според Шанън, събитията в Украйна и Русия ще имат ограничен ефект.

Застаряването на населението и продължаващата емиграция поставят значителни предизвикателства пред дългосрочните публични разходи. В този контекст, финансовите ефекти върху пенсионната система от временното замразяване на пенсионната възраст и промените в правилото за индексация на пенсиите миналата година ще трябва да намерят своевременно решение, смятат още от международната институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай