Сряда,

МВФ ще ни наблюдава дистанционно

От: сс -
A
A
A

От утре МВФ няма да има общ представител за България и Румъния, както бе досега, става ясно от съобщиние на Фонда, пратено до БТА.

Софийският офис на международната финансова институция остава отворен, но занапред България  ще се следи дистанционно, от регионалното представителство на Фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа, което е с централа във Варшава. Надийм Илахи, който и сега ръководи звеното в Полша, вече ще отговоря и за България, и за Румъния.

Досегашният представител в София и Букурещ Алехандро Хайденберг пък се завръща във Вашингтон.

Илахи е с богат опит от Балканите, натрупан през близо 20-годишната му кариера в МВФ. Бил е ръководител на мисията за Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Работил е още за Египет, Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. Роден е в Пакистан, преподававал е в университета Макгил в Канада, има бакалавърска и докторска степен от Калифорнийския университет.

Дистационното наблюдение на България означава, че МВФ не вижда съществени рискове пред икономиката на държавата и не очаква да имаме проблеми с плащанията, които да налагат сключване на заемно споразумение.

Следващата мисия на МВФ в България се очаква да е в началото на 2020 година и отново да бъде ръководена от Джейу Лий.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички